Şase paşi către alimentaţia sănătoasă
Dacă suntem în vacanţă şi luăm o pauză de la temele pentru acasă, ne putem concentra atenţia spre sănătatea noastră şi a copiilor noştri.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 30 iunie 2015, 06:00
O şcoală de vară destinată părinţilor, copiilor şi adolescenţilor se derulează în premieră la Cluj, iar fondurile strânse de la participanţi vor fi donate integral către PediTel (tel. 1791), serviciul telefonic de urgenţe şi sfat medical dezvoltat de Fundaţia Părinţi clujeni.
Atelierele de alimentaţie se desfăşoară la Cluj în fiecare miercuri, până în data de 5 august, şi au fost concepute din cauză că tot mai mulţi copii din România sunt supraponderali, spune medicul Mădălina Indrie, specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
Foarte mulţi părinţi nu au informaţiile necesare, în cazul copiilor domneşte dezordinea alimentară, iar adolescenţi se află într-o adevărată junglă, din care ies adesea cu tulburări alimentare comportamentale, care sunt foarte greu de tratat.
Și pentru că obiceiurile sănătoase le deprindem încă din copilărie, sunt vizaţi în special părinții, copiii și adolcescenții care vor beneficia de tehnici de învățare activă: seminarii, discuții, ateliere de joacă, ateliere de gătit, vizionare de filme și alte activități.
În 1 iulie de la ora 17:00 este programat un prin atelier practic susţinut de medicul nutriţionist Mădălina Indrie şi de educatorul parental Alexandra Dana Ilies. Copiii (mai mari de 3 ani şi însoţiţi de părinţi sau bunici) vor face cunoştinţă cu legumele, le vor curăţa şi le vor gusta.
În 7 iulie, tot de la ora 17:00, este programat Atelierul dulciurilor. Părinţii şi copiii vor învăţa cum să pregătească dulciuri sănătoase, care sunt ingredientele recomandate şi ce alimente să nu consumăm niciodată şi să nu le oferim copiilor noştri.
Atelierele destinate adolescenţilor sunt programate pentru 15, 22 şi 29 iulie şi se desfăşoară la Cluj pe strada Iuliu Haţieganu nr. 6, la sediul Synobis Medical.
Ultima întâlnire, din data de 5 august, este destinată părinţilor şi bunicilor, sub genericul Tehnici de parenting.
Taxa de participare este de 40 de lei de persoană, iar fraţii beneficiază de 50% reducere. Toate sumele obţinute vor fi donate serviciului telefonic Peditel.
Conform unor studii recente, aproximativ un sfert dintre copiii de opt ani din România sunt supraponderali sau obezi, prevalenţa fiind de aproape două ori mai mare la băieţi faţă de fete.
Doina Borgovan
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI