Expediţie în Siberia înghetaţă la Sibiu
Povestea Expediţiei TISKI 2015 spusă de coordonatorul echipei de călători, Mihai Ţuca, s-a bucurat de un public receptiv şi interesat de viaţa găsită de cei 8 curajoşi, la capătul lumii.
Articol editat de , 2 iulie 2015, 09:59
Conducătorul expediţiei, Mihai Ţuca, le-a povestit celor prezenţi ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, cu lux de amănunte şi ajutat de imagini şi filmuleţe din călătorie, ce înseamnă aventura spre Polul Nord. Cu 848 de kilometri parcurşi pe râuri îngheţate şi 343 de kilometri parcurşi pe suprafaţa îngheţată a Oceanului Arctic, cei 8 călători au surprins întregul suflu de viaţă pe care îl are regiunea îngheţată a lumii. Iată doar un scurt pasaj din povestea către Nord, pe urme de Ural şi Kamaz, aşa cum au numit-o aventurierii.
Ne despărţim de Tiksi, către alte destinaţii mai spre Nord, tot pe ocean. Este un val uriaş între ocean şi ţărm pe care reuşim să îl trecem în sfârşit. De aici urmele sunt din ce în ce mai rare, drumul nu mai este cel zilnic ci unul ocazional. Dacă a trecut cineva înaintea noastră pe acolo e bine, dacă nu trebuie să ne ghidăm de hărţile militare. Lucrurile încep să capete altă complexitate, din când în când mai vedem urmele unor vehicule cu şenile care au zgâriat gheaţa. Oceanul este de o claritate incredibilă, te lasă să vezi 2 metri în jos. Deja începem să avem probleme la înaintare, cu zăpezi troienite, dar mergem înainte pentru că nu avem încotro. Suntem în delta Râului Lena, care vara se spune că ar fi plină de animale, iar acum este un alb lin, nemişcat. (Mihai Ţuca)
La finalul prezentării, publicul a adresat întrebări diverse, pe teme precum vremea întâlnită în diferite zone ale expediţiei, moneda folosită sau dacă de-a lungul drumului au întâlnit români stabiliţi în Siberia îngheţată, întrebări la care Mihai Ţuca a răspuns cu răbdare.
Conducătorul expediţiei a promis că urmează o a treia expediţie, cu toate că data plecării este încă necunoscută.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Cluj online AICI