Antigona, poveştile orbirii
Teatrul independent ne convoacă la Cluj în spaţii neconvenţionale, vineri, 3 iulie, sâmbătă, 4 iulie, de la ora 19 în curtea interioară a Muzeului de Artă Cluj, cu spectacolul Familia Antigonei: poveştile orbirii. Produs de artiştii independenţi ai Asociaţiei Shoshin, spectacolul de acum este continuarea primei acţiuni a asociaţiei, atelierul teatral pentru actori şi non-actori din mai 2014, Antigona în mănăstire.
Articol editat de , 3 iulie 2015, 15:02 / actualizat: 3 iulie 2015, 18:20
Folosim fragmente din piesa lui Sofocle, precum şi fragmente din alte texte, pentru că între timp tema sau mitul care Antigonei, a tatălui ei, Oedip, a fraţilor, a unchiului, a acestei familii nebune, a dat naştere unor versiuni moderne semnate de autori ai secolului XX. De aceea folosim şi fragmente din alte texte dar şi unele scrise de noi, în funcţie de cerinţele anumitor scene. ( Köllö Csongor, Asociaţia Shoshin)
Povestea Antogonei şi a Labdacizilor este povestea orbirii, a relației dintre politică și individ a divergențelor dintre diferite culturi.
Spectacolul este o coproducţie între Asociaţia Teatrală Shoshin şi Regula contra Regulam Teatro din Milano. Autorul spectacolului este Raul Iaiza, muzician de formaţie, cu un stagiu de asistenţă regie efectuat la Eugenio Barba la Odin Teatret, iar acum semnează acest spectacol în spaţii deschise, care va fi itinerat în luna august în programul festivalului KaravanAct la Cluj, Chindea, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe.
Oana Cristea Grigorescu