Atelier de ţesături tradiţionale la Căpâlna
Un atelier de ţesături tradiţionale, sculptură în lemn şi pictură pe sticlă, în care lucrează persoane din grupuri vulnerabile, a fost deschis la Căpâlna (comuna Săsciori), județul Alba, în cadrul unui proiect de economie socială implementat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.
Articol editat de , 6 iulie 2015, 06:00
Structura de economie socială, denumită „FiloArt” Căpâlna, are zece angajaţi, persoane provenite în special din categorii sociale dezavantajate şi din grupuri vulnerabile. Activităţile structurii de economie socială vor fi organizate sub forma unui atelier meşteşugăresc, bazându-se în primul rând pe respectarea tradiţiilor zonei. Astfel, la Căpâlna se va realiza sculptură în lemn, pictură pe sticlă, gravură dar şi ţesături tradiţionale din lână şi bumbac.
Căpâlna este vecină cu satul Laz, un centru de tradiţie al iconarilor transilvăneni, astfel încât era şi normal ca printre activităţile structurii de economie socială să se regăsească pictura pe sticlă şi pictura de icoane pe sticlă. În zona Căpâlna se păstrează şi astăzi tradiţia picturii pe sticlă. Un alt obiect de activitate este sculptura în lemn pornind de la obiecte de uz gospodăresc până la obiecte artizanale. O altă activitate este realizarea de obiecte tradiţionale, ţesături şi cusături respectiv covoare tradiţionale, carpete, pături, trăistuţe, desagi, saci sau piese de costum popular. (preot Nicolae Hulea, coordonatorul Structurii de Economie Socială Căpâlna)
În cadrul proiectului un atelier identic cu cel de la Căpâlna, a fost înfiinţat în comuna Şona.
Cezar Firu
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI