Experienţa a nouă americani la Sibiu – plimbări, mici şi clădiri vechi
Experienţa studenţilor americani la Sibiu se rezumă simplu pentru cei nouă tineri – sarmale, mici, plimbări prin oraşul împânzit de natură şi clădiri vechi.
Articol editat de , 6 iulie 2015, 13:36 / actualizat: 7 iulie 2015, 8:20
La o primă vedere, Sibiul părea pentru americani un oraş din lumea a treia, cu magazine care se închid prea repede şi prea puţină distracţie. După câteva zile de călătorit prin oraş şi în împrejurimi, cei nouă tineri au descoperit însă adevărata magie pe care o emană oraşul. Clădirile vechi, dar foarte bine conservate, magazinele de haine şi natura care se întâlneşte la tot pasul au făcut deliciul plimbărilor celor 9 tineri.
Studenţii americani spun că singura problemă în Sibiu este că adoarme foarte repede. Pe de altă parte este mic, frumos şi plin de colţuri verzi, iar clădirile sunt foarte bine conservate indiferent de vechimea lor. Ce e de asemenea de apreciat e că e foarte uşor să ajungi oriunde în oraş fără maşină.
Tinerii au mărturisit că o experienţă diferită pentru ei a fost mâncarea din zonă. Veniţi cu gândul să încerce câte puţin din toate, cei nouă au gustat preparate tradiţionale româneşti, iar micii au fost puţin mai greu de digerat.
Este foarte dificil să ne obişnuim cu mâncarea românească. Am gustat sarmale, supă de găluşte şi mici. Micii sunt puţin ciudaţi, mi se pare că sunt puţin nefăcuţi chiar şi atunci când sunt foarte bine gătiţi.
Despre români, studenţii din Montana spun că sunt foarte deschişi şi mult mai calzi decât în SUA şi au învăţat chiar să spună mulţumesc în română. Ba chiar au legat câteva prietenii pe care mărturisesc că le vor menţine şi după ce se întorc acasă.
Studenţii americani spun despre sibieni că sunt foarte dedicaţi, primitori şi deschişi. Îşi dedică zilele şcolii de vară şi îi însoţesc pe studenţi oriunde au nevoie sau doar să mănânce împreună. Au legat prietenii şi îşi doresc să continue această experienţă şi după ce se întorc în SUA.
Cu o perspectivă deja stabilită pentru viitorul profesional, tinerii au venit în România convinşi că piaţa de lucru nu este una fructuoasă. Mare le-a fost mirarea însă când au descoperit că stilul de lucru este aici foarte bine dezvoltat şi adecvat pentru ceea ce caută ei.
Despre stilul de muncă în Sibiu, studenţii au o părere bună şi au fost impresionaţi de domeniile în care au activat pentru o scurtă perioadă. La spital au avut oportunitatea de a urmări o operaţie, iar vizita la CSU Atlassib Sibiu a fost una foarte educativă. În ceea ce priveşte experienţa la bancă, a fost una revelatorie însă mai sunt multe de schimbat în România la acest capitol.
La finalul celor două săptămâni va avea loc o prezentare de proiecte bazate pe experiența acumulată de cei nouă studenţi în perioada petrecută la Sibiu.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI