Recomandări pe perioada caniculei
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj şi Colegiul Farmaciştilor Cluj au reînnoit Protocolul conform căruia în Farmaciile din judeţul Cluj vor fi organizate puncte pentru acordarea primului ajutor pentru cetăţenii afectaţi de caniculă.
Articol editat de , 6 iulie 2015, 15:55 / actualizat: 9 iulie 2015, 15:54
De asemenea, medicii recomandă apelarea numărului unic de urgenţă 112 şi în cazul incidentelor cauzate de caniculă.
1. Recomandări generale:
a) Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11- 18;
b) Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
c) Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
d) Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;
e) Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
f) Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
g) Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
h) Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă;
i) O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
j) Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc);
k) Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
l) Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.
m) Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:
• Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile
• Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
• Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.
• Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.
2. Recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor
2.1 Pentru sugari şi copiii mici
a) realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenţi de aer;
b) sistemul de alimentatie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;
c) se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicită;
d) copilul va fi îmbracat lejer, cu hainuţe din materiale textile vegetale comode;
e) nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciuliţa pe cap;
f) copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate;
g) mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzator cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi;
h) la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;
i) atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mama;
j) copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.
3. Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice
a) creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
b) hidratare corespunzatoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi;
c) alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;
d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
e) este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;
f) se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţă de protecţie pe cap;
g) persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;
h) menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.
4. Recomandări pentru persoanele care prin natura activităţilor lor depun un efort fizic deosebit
a) aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de periodele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii.
b) se va asigura hidratarea corespunzatoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe fîcute în casă fără adaus de conservanţi.
c) este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă.
d) utilizarea unui echipament corespunzator, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.
Redacţia
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: