Viaţa unui copil stă într-o diplomă
Tensiunile dintre managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj şi unul dintre cei mai buni chirurgi din ţară duc la pierderea de vieţi omeneşti.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 6 iulie 2015, 18:00
Şeful clinicii, Petru Şuşcă, nu i-a permis profesorului Constantin Ciuce să opereze un nou născut diagnosticat cu hernie diafragmatică pe motiv că doctorul nu are specializare pediatrică.
Managerul a avut chiar o întâlnire cu tatăl copilului în care i-a explicat că malformaţia ar trebui operată la Spitalul de Copii sau la Bucureşti.
Dănuţ Şendroiu nu a fost de acord cu aceste alternative, deoarece obţinuse încă din aprilie acceptul profesorului Ciuce de a-i opera fetiţa, imediat după naştere.
Îi mulţumesc domnului profesor Ciuce pentru că m-a susţinut în această încercare şi niciodată nu mi-a refuzat operaţia pe care i-o ceream să o facă fetiţei mele. Mi-a spus că va face această operaţie, deşi ea era cu şanse minime. Dar cred totuşi că atâta timp cât un copil are o şansă de 0,0001%, această şansă merită a-i fi acordată. Atâta vreau, în condiţiile în care va mai apărea vreodată aceeaşi problemă în clinicile din România, niciun părinte să nu treacă prin aceste probleme. (Dănuţ Sendroiu, tatăl nou născutului decedat)
Profesorul Constantin Ciuce nu are specializare pediatrică dar a operat până în prezent sute de copii. Cinci dintre aceştia aveau chiar malformaţia fetiţei şi toţi trăiesc. Bebeluşul care trebuia acum operat era născută prematur, iar chirurgul admite că şansele de reuşită erau mai reduse în acest caz. Constantin Ciuce îşi asumase deja acest risc, de comun acord cu părinţii fetiţei.
Există viduri legislative care nu clarifică ce înseamnă competenţe şi ce înseamnă practică dovedită. În cayul meu discutăm de practică dovedită. Nu am specializarea de chirurgie pediatrică, niciun părinte al cărui copil l-am operat nu a ajuns să fie indus în eroare. Tuturor le-am comunicat şi au semnat că ştiu că nu sunt chirurg pediatru, iar în ceea ce priveşte specializarea pe care urma să mi-o fac problema e că în momentul când aş termina-o sunt un tânăr pensionar. Ajungem să ne ascundem după hârtii în care, de multe ori, competenţe care ajung să fie date pe hârtie nu au niciun fel de practică în spate. (prof. Constantin Ciuce)
Preşedintele Colegiului Medicilor din Cluj, conferenţiarul Aurel Bizo, arată deschis că decizia managerului spitalului de Urgenţă, Petru Susca, este o şicanare, ca răspuns la o plângere penală mai veche depusă de profesorul Ciuce.
Preşedintele Colegiului Medicilor critică decizia luată de managerul spitalului şi spune că dacă s-ar ţine cont doar de competenţele medicale atestate cu diplomă, profesorul Mihai Lucan, de exemplu, n-ar fi putut face niciodată transplante la copii, deoarece nu este şi pediatru.
Viaţa unui om nu constă într-o hârtie. Viaţa unui om este legată de profesionalismul doctorului şi de cel care poate da o şansă acelui copil. Domnul profesor Ciuce este medic, este profesor de chirurgie, este tot. În 1994 am pus bazele dializei în România. Cu mine a început dializa la copil în România. Nu aveam hârtii. Dacă stăteam cu mâinile în sân şi astăzi ne uitam cum mor copii în România de insuficienţă renală. (preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, conf. Aurel Bizo)
Nou născutul care a decedat la mijlocul săptămânii trecute în spitalul din Cluj fusese diagnosticat cu o malformaţie rară, care presupune urcarea mai multor organe în cutia toracică, fapt ce nu permite dezvoltarea plămânilor şi implicit nicio respiraţie normală.
Mihai Miclăuş
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: