Fără haos în educație
Se înfiinţează o coaliţie a Organizaţiilor Neguvernamentale din educaţie pentru o reformă coerentă în acest domeniu.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 8 iulie 2015, 15:25
12 ONG-uri vor face parte dintr-o structură care să dezbată cu Ministerul Educaţiei toate modificările legislative.
Coordonatorul proiectului, Simona Bernat, consideră că în ultimii ani învăţământul a avut de suferit din cauza deselor schimbări de strategie, fără să existe o viziune coerentă asupra reformelor din domeniu.
Obiectivul principal este de a constitui o coaliţie din 12 ONG-uri care să conlucreze cu Ministerul Educaţiei în privinţa proiectelor educaţionale care se derulează în România. Toate măsurile de politică educaţională trebuie să fie fundamentate pe cercetare. Să verificăm, înainte de a arunca o reformă sau o măsură educaţională, ce impact are ea de fapt, care sunt costurile, ce este fezabil şi ce rezultate concrete aduce. (coordunatorul CAEDU Simona Bernat)
Coaliţia CALIEDU va avea ca suport studiile făcute pe educaţie de Centrul pentru Studiul Democraţiei. Potrivit datelor acestei organizaţii, România este pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul abandon şcolar.
Reprezentantul centrului, profesorul Gabriel Bădescu, arată că în România anului 2015 30% din femeile care au adus pe lume copii nu au ajuns să termine liceul.
Sunt două teme care merită mai multă atenţie. Una e cea a abandonului şcolar, unde România, în comparaţie cu celelalte ţări din UE, stă prost şi e singura unde indicatorii se înrăutăţesc.
Şi în al doilea rând e o temă care se reflectă mai puţin în testări precum BAC şi Evaluare Naţională. Aceea a cunoştinţelor pentru democraţie. Ne uităm la contextul politic din acest moment din Europa şi vedem cât de important e să avem cetăţeni care să aleagă opţiuni democratice şi nu aşa-numita democraţie iliberală. (prof. Gabriel Bădescu)
Înfiinţarea coaliţiei CALIEDU a fost făcută printr-un proiect în valoare de aproape 80.000 de euro, finanţat de guvernul Norvegiei.
Mihai Miclăuş