Obligaţiile angajatorului pe vreme de caniculă
Vremea caniculară din această perioadă atrage cu sine o serie de responsabilităţi ale angajatorului faţă de muncitori.
Articol editat de , 8 iulie 2015, 15:44
Vremea caniculară din această perioadă este extrem de periculoasă pentru sănătatea muncitorilor, mai ales a celor care prestează servicii în aer liber, aşa cum sunt cei de pe şantierele sibiene. Din acest motiv, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu transmite o serie de reguli pe care angajatorul trebuie să le respecte, pentru ca muncitorii să beneficieze de cele mai bune condiţii de lucru.
Trebuie să se reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să se asigure ventilaţia la locul de muncă, să se alterneze efortul dinamic cu cel static şi să se alterneze perioadele de lucru cu perioadele de repaos în locuri umbrite. Trebuie să se asigure rezerve de apă, câte 2-4 litri pe schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri. (Ana Gancea, purtător de cuvânt Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu)
Muncitorii spun că se descurcă aşa cum pot, cu apă rece şi câte o pauză la umbra unui copac, neavând spaţii special amenajate pentru odihnă.
Stăm unde putem la umbră, sub copaci sau pe străzi laterale unde nu e soare. Bem multă apă şi încercăm să nu stăm foarte mult la soare.
Nu avem spaţii amenajate pentru pauze, dar ne descurcăm şi găsim locuri umbrite sub pomi sau unde putem. Venim şi cu apă la noi, pentru că nu avem de ales.
Nu ni se pune la dispoziţie nimic, dar venim noi cu apă şi căutăm locuri umbrite unde să mai luăm câte o pauză la 10-15 minute.
Femeile sunt, se pare, mai protejate decât bărbaţii. Ele spun că atunci când sunt la muncă în şantier primesc apă minerală şi au locuri dedicate pauzelor pe care le iau constant la intervale de 15-20 de minute.
Primim apă minerală de la angajator ori de câte ori avem nevoie şi avem şi spaţii amenajate pentru odihnă.
Luăm pauze cât mai des şi încercăm să nu stăm aşa mult în soare. Primim apă şi tot ce avem nevoie, iar pauzele le luăm în spaţii amenajate special pentru noi.
Suntem bine îngrijite şi primim apă minerală când avem nevoie. Ne îmbrăcăm subţire, în culori deschise sau în alb şi cu haine largi şi luăm pauze cât de des putem.
La nivelul Judeţului Sibiu, Agenţia Naţională de Meteorologie a emis cod galben de temperaturi ridicate pentru următoarele două zile. Temperaturile vor atinge valori între 35 şi 38 de grade celsius, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI