Refugiul Călţun finalizat şi o nouă colaborare ISU-Salvamont
Refugiul Călţun din Munţii Făgăraş a fost inaugurat săptămâna aceasta, având deja asistenţă permanentă pe perioada verii.
Articol editat de , 9 iulie 2015, 13:44
Refugiul Călţun este creat în exclusivitate din materiale ecologice şi se integrează perfect în peisajul zonei. Amplasat la o distanţă de 3 ore de cabana Bâlea şi 4 ore de cabana Negoiu, refugiul este construit pe o suprafaţă de 36 metri pătraţi şi poate găzdui de la 22 de turişti, până la 100 în cazuri extreme.
Avem o construcţie modernă, altfel decât ceea ce s-a făcut până acum în România. Acest refugiu asigură cazarea patrulei salvamont. Tot începând de săptămâna aceasta, avem în permanenţă doi salvamontişti care efectuează serviciul de patrulare preventivă, având baza în acest refugiu. Au tot echipamentul necesar de intervenţie, atât de prim-ajutor, cât şi tehnic şi de comunicaţii radio cu baza sau cu alte centre salvamont. Permanenţa se asigură în perioada iulie-septembrie. (Adi David, şef Serviciu Salvamont Sibiu)
Serviciul Salvamont Sibiu va beneficia şi de asistenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu. Colaborarea dintre cele două instituţii a apărut din nevoia de a răspunde cu rapiditate tuturor urgenţelor. Cosmin Balcu, inspector şef, spune că numărul solicitărilor a crescut în ultimii ani, ajungând chiar la o medie de 40 de urgenţe zilnic.
Această colaborare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – Serviciul Salvamont – Consiliul Judeţean Sibiu, dă încă odată roade. Vom avea un coleg de-al dânşilor la noi în dispecerat, care va trata profesional toate solicitările cetăţenilor pe linie de intervenţie montană. Noi ne dorim să punem ideea în aplicare de la 1 august. În prima parte o să punem în aplicare sub forma anunţării domnului David cu toate solicitările. Am ajuns să avem undeva la media 40 de cazuri pe zi, la nivel de judeţ. (Cosmin Balcu, inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Căpitan Dumitru Croitoru din Sibiu)
Valoarea totală a investiţiei în crearea noului refugiu este de 150.000 de lei.
Cristian Florea
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI