Aurul și argintul României în Sala Unirii
Expoziţia vernisată în ziua de 4 iunie 2015, mai poate fi admirată până duminică, 12 iulie 2015, la Sala Unirii din Alba Iulia.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 iulie 2015, 06:00 / actualizat: 12 iulie 2015, 8:29
Aurul şi argintul antic al României, reprezintă încununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergură naţională, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate în ultimii 20 de ani în România.
Publicul are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc peste 1000 de piese arheologice din metale preţioase de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolistică, precum brăţările dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia şi Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut publicului sub numele de Cloşca cu puii de aur.
Este prima expoziţie după 127 de ani, de o aşa complexitate, a declarat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Sunt expuse şi piese de aur descoperite la Blaj, Cugir, Căpâlna şi Ampoiţa. Cele de la Căpâlna sunt unice în România.
Din patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, sunt prezentate în expoziţie 13 piese arheologice, printre care şi colierul de aur cu 27 de pandative rombice de secol II Î.Hr. sustras în anul 2013 de braconierii arheologici din cetatea dacică de la Căpâlna.
Expoziţia a fost vernisată pentru prima dată în anul 2013 la Bucureşti. Din anul 2014, expoziţia a mai fost vernisată la Timişoara, Cluj Napoca, Oradea, Târgu Mureş, Satu Mare, Sibiu, iar acum la Alba Iulia.
Mai puteți vizita expoziția de la Sala Unirii până duminică 12 iulie 2015, între orele 10,00 – 19,00, intrarea fiind gratuită.
Cezar Firu
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI