Piaţă integrată a gazelor naturale
15 state din Europa Centrală şi de Sud-Est, între care şi România, vor să creeze o piaţă integrată a gazelor naturale.
Acestea au convenit să colaboreze pentru construirea infrastructurilor care lipsesc şi care afectează securitatea aprovizionării cu gaz.
Memorandumul de înţelegere care marchează lansarea oficială a acestei iniţiative a fost semnat vineri, 10 iulie, la Dubrovnik şi va deschide calea către o mai bună integrare a pieţelor de energie ale UE.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 10 iulie 2015, 17:15
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Šefčovič, spune că regiunea Europei Centrale şid e Est are o foarte mare importanţă pentru infrastructura de gaz şi este esenţială pentru rezistenţa regiunii la şocurile care afectează aprovizionarea cu energie.
Activitatea comună în cadrul Iniţiativei Comisiei Europene pentru conectarea reţelelor de gaze în Europa Centrală şi de Sud-Est va pune accentul nu numai pe construirea de noi conducte de gaze ci şi pe utilizarea optimă a infrastructurii existente, de exemplu prin permiterea fluxului invers.
Planul de acţiune anexat la memorandum indentifică o serie de proiecte de infrastructură, printre care şi consolidarea sistemului între Bulgaria şi România, între Moldova şi România, prin punctul Iaşi-Ungheni, şi fluxul invers, între România şi Ucraina, cu punct de interconectare în localitatea Isaccea.
Cerasela Rădulescu