Ciupercile, un substitut pentru carne
Hribi sau mânătărci, gălbiori sau bureţi galbeni, opintici sau ghebe sunt câteva din speciile de ciuperci comestibile ce pot fi găsite prin păduri .
Articol editat de , 12 iulie 2015, 06:00
Tot mai multe studii arată că ciupercile ar putea intra în categoria super-alimentelor, alături de broccoli şi afine.
Acestea nu conţin grăsimi, zahăr ori sare dar sunt o valoroasă sursă de fibre şi vitamine din grupul B. Ele mai conţin minerale esenţiale, cum ar fi potasiu, cupru, fier şi fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găseşte în prea multe fructe sau legume.
Ciupercile sunt considerate cel mai bun substitut pentru carne. Spre deosebire de carne, ciupercile sunt mult mai uşor de digerat, procesul de digestie necesitând un consum mai mic de energie din partea organismului.
Anxietatea, oboseala şi stresul se pot trata şi preveni cu ajutorul ciupercilor, susţin specialiştii, datorită conţinutului mare de zinc şi vitamine din grupul B. Consumul de ciuperci reduce considerabil senzaţia de epuizare fizică şi intelectuală, dar şi sentimentul neplăcut de iritarea şi anxietate.
Ciupercile conţin şi vitamina D, necesară sănătăţii părului, pielii şi unghiilor. Ajută sistemul imunitar. De exemplu, polizaharidele şi alte componente ale lor pot regla şi echilibra sistemul imunitar slăbit, revigorând organismul. Trei patru porţi de ciuperci pe săptămână sunt sursa perfectă de proteine, susţin specialiştii.
Ciupercile pot fi consumate marinate, murate, prăjite, fierte sau în diferite preparate culinare acestea conţin lecitină de aceea reduc depunerea de colesterol în organism .
Dacă veţi merge la cules de ciuperci e bine să ştiţi că acestea se culeg dimineaţa devreme deoarece ele cresc mai ales pe timp de noapte. Ciupercile culese dimineaţa sunt mai viguroase, deci sunt mult mai potrivite pentru a fi stocate, altfel ele se pot decolora şi ofili mai repede dacă sunt culese spre după-amiază.
Ciupercile pot fi găsite în pădurile de foioase mixte, de răşinoase, de stejar şi mesteacăn. Nu apar oriunde, ele preferă zonele deluroase înclinate, pantele forestiere sau uscate ale pădurilor de mesteacăn. De asemenea, cresc în pădurile vechi şi pe lizierele acestora.
În lume, se cunosc peste 100.000 de specii de ciuperci comestibile, e bine să le cunoaşteţi foarte bine deoarece prin păduri există şi ciuperci otrăvitoare. Dacă aveţi dubii în legătură cu ciupercile comestibile mai bine nu le culegeţi.
Rodica Tulbure
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: