Untura de porc, o mâncare sănătoasă
O vorbă veche spune că dimineața trebuie să mănânci ca un rege, la amiază ca un prinț, iar seara ca un cerșetor.
Articol editat de Carmen Sas, 13 iulie 2015, 12:10 / actualizat: 13 iulie 2015, 16:57
Alimentația corectă presupune o alegere selectivă atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Prof. univ. dr. Carmen Socaciu de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, specialistă în biochimie alimentară și expert european, ne oferă detalii despre o nutriție completă și adecvată pentru fiecare masă importantă a zilei.
Bogat în proteine, moderat în glucide și cu puține lipide funcționale, așa arată micul-dejun ideal. Uleiul de măsline cu puțină pâine, legumele proaspete dar și condimentele precum boia, piper sau plantele aromatice, sunt esențiale din punct de vedere al unei alimentații sănătoase la început de zi. Este de evitat vegeta, de preferat fiind produsele cât mai aproape de naturalețe.
Supele stau la baza unei nutriții adecvate la masa de prânz, pe lângă carnea în cantități moderate, combinată cu salată de legume. Tradiționalii cartofi pot fi înlocuiți cu roșii sau ceapă.
Carmen Socaciu, reprezentanta României la Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație, recomandă însă consumul legumelor separat de carne:
Cina trebuie să conțină alimente care ajută metabolismul bun al intestinului peste noapte. Printre aceste produse se găsesc alimentele fermentate precum laptele acru, moare de varză sau chefirul, ideale atât pentru intestin, cât și pentru prevenirea cancerului la colon. De asemenea este indicat ca și gustările dintre mesele principale să conțină alimente fermentate, un bun exemplu fiind tradiționala mămăliguță cu lapte acru.
Printre produsele care trebuie evitate din alimentația zilnică se regăsesc cele bogate în grăsimi saturate, mai ales în formă procesată termic, precum micii sau cărnurile fripte.
Specialista în nutriție spune că este de preferat ca acestea să fie gătite la cuptor, la tavă, fiind evitate uleiurile prăjite. Interesant e faptul că aceste uleiuri pot fi înlocuite de untura de porc prăjită.
Fiind consumată în cantități moderate, mai ales cu ceapă și usturoi, untura de porc este considerată un aliment benefic organismului.
Dan Horea
FOTO credit: savoriurbane.ro
O rețetă delicioasă cu jumări și untură găsiți pe site-ul LOR.
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.