Ascultă Radio România Cluj Live

Cvartetul de coarde ConTempo, focusul Festivalului ICon Arts – Sibiu

După douăzeci de ani de excelență interpretativă, cvartetul de coarde RTÉ ConTempo, considerat unul din cele mai bune din lume, este sărbătorit în România, în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului ICon Arts, ce va avea loc în perioada 22 iulie – 1 august.

Contempo1
Foto: Contempo1

Articol editat de , 16 iulie 2015, 06:00

Supranumit ”ABBA muzicii clasice”, cvartetul Radioteleviziunii Naționale din Irlanda, ConTempo, este punctul central al celei de-a doua ediţii a seriilor ”Celebrates!”, din cadrul Festivalului ICon Arts, ce îşi propun să aducă de fiecare dată câte o personalitate culturală apreciată a momentului.

Primul concert susținut de aceștia va avea loc miercuri, 29 iulie, de la ora 19.00, la Sala “Thalia” din Sibiu, când Cvartetul Radioteleviziunii Naționale din Irlanda va interpreta șase premiere muzicale, creații ale tinerilor compozitori participanți ai programului de rezidență creativă al Academiei ICon Arts. Piesele finalizate vor fi interpretate în cadrul unui concert 100% original, marcat de energia și personalitatea participanților.

Vineri, 30 iulie, de la ora 12.00, la Sala Thalia, va avea loc o conferință de presă, “RTÉ ConTempo – 20”, ce sărbătorește cei 20 de ani de excelență interpretativă ai cvartetului. Aceasta precede main-eventul Festivalului ICon Arts Celebrates!, ce va avea loc tot la Sala Thalia, de la ora 19, când membrii cvartetului RTÉ ConTempo, vor susține un concert extraordinar alături de îndrăgita interpretă Analia Selis. Din programul serii fac parte lucrări clasice, contemporane, tango argentinian și momente-surpriză.

Despre ConTempo

Format în 1995, pe vremea studenției la Universitatea de Muzică din București, cvartetul ConTempo a devenit unul dintre cele mai apreciate cvartete tinere de azi, cu 14 Premii Internaționale, numeroase turnee mondiale și peste 1200 de concerte în 46 de țări.

Au studiat împreună cu cele mai apreciate cvartete de coarde din lume, precum Amadeus, Alban Berg , Tokyo, Emerson, Hagen și Quartetto Italiano.

ConTempo au avut onoarea de a fi invitați să interpreteze în fața unor mari personalități precum regretatul Papa Ioan Paul al II-lea la Castelul Gondolfo în Italia, pentru Prințul Charles în Londra și la Highrove, pentru Nelson Mandela, fostul președinte al Africii de Sud, în fața Miniștrilor UE, a câștigătorului Premiului Nobel Seamus Heaney și pentru celebrii actori de la Hollywood Angelica Houston, Angela Lansbury, Martin Sheen și Merv Griffin. Totodată, au înregistrat muzica pentru serialul HBO realizat de Tom Hanks și Steven Spielberg, „Band of Brothers”.

După 10 ani de rezidență artistică al orașului Galway, în 2013, în urma unei audiții europene, ConTempo câștigă selecția pentru rezidența RTE, devenind cvartetul de coarde al Radioteleviziunii Naționale din Irlanda.

Supranumit ”ABBA muzicii clasice”, cvartetul a obținut un număr record de 14 premii internaționale în competiții din Londra, Munich, Hamburg, Roma, Graz, Berlin, București și Praga (Premiul 1 în Competiția GrosserForderpreise în Munich-Germania, Premiul 1 în competiția Valentino Bucchi în Roma-Italia, Premiul 1 în competiția Tunnel Trust din Londra-Regatul Unit, Premiul 1 în competiția Mozart în România, Premiul 2 în competiția internațională Johannes Brahms International Hamburg-Germania, Premiul Publicului și Premiul 3 în Competiția pentru Cvartete cu Coarde din Londra, Regatul Unit, Premiul 3 în competiția Schubert und die Musik der Moderne în Graz-Austria, Premiul 3 în competiția Max Reger în Weimar-Germania, Premiul Wigmore -Londra) precum și Premiul Uniunii Criticilor de Muzică la București.

ConTempo a participat la numeroase Festivaluri Internaționale renumite în Europa, Asia și America de Nord, printre care Berliner Festwochen, Festivalul George Enescu în România, Festivalul Haydn în Eisenstad, Radio France Musique, Europa Musicale în Munich, Festivalul Clasique-au-Vert în Paris, Festivalul Belfast, Queens and King’s Lynn Festival (în cadrul căruia ConTempo au interpretat ca soliști Introducere și Allegro de Elgar cu Orchestra Filarmonica Regală din Londra).

Au avut mai mult de 1200 de recitaluri de muzică de cameră în spații precum: Carnegie Hall în New York, Wigmore Hall, St. John’s Smith Square și St.Martin-in-the-Fields în Londra, Berliner Philarmoniker, The Waterfront în Belfast, Max Joseph Saal în Munich, Theatre Chatelet în Paris, Auditorium în Brussels, Gedai University în Tokio, Opera House în Tel-Aviv, NCH în Dublin, San Marino, Toronto, Madrid, Palazzo Quirignale în Roma, Lisabona, Stockholm Concert Hall, Vatican, Amsterdam, Graz, Beijing, Ateneul din București și Academia de Muzică din Londra (unde au interpretat Introducere și Allegro de Elgar la patru instrumente Guarneri acompaniați de o orchestră formată exclusiv cu instrumente Stradivarius din colecțiile RAM și Mr. Josefovitz).

Bilete scoase la vânzare

ICon Arts 2015 va reuni peste 150 de artişti, de pe toate continentele, pentru nouă zile de concerte de muzică clasică şi contemporană, operă, etno-jazz sau chiar tango argentinian. Biletele costă între 10 și 15 lei și se pot achiziționa prin rețeaua Eventim, în librăriile Humanitas, dar și în magazinele Domo, Germanos, Orange și Vodafone.

ICon Arts, după 13 ani

ICon Arts, organizat de către Exces Music și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, înseamnă atât un curs internaţional de artă (Academia ICon Arts), cât şi un festival de concerte şi spectacole (Festivalul ICon Arts), susţinute de participanţii Academiei, dar şi de nume ale muzicii contemporane recunoscute la nivel mondial. Cele două părţi ale proiectului International Contemporary Arts se completează reciproc.

Din 2013, Academia ”ICon Arts” s-a extins și peste hotare, o parte din atelierele sale fiind găzduite, în luna august, de Academia di Romania, în Roma.

 

Radio România Cultural este partener al evenimentului.

Mai multe informații despre proiectul ICon Arts puteți afla accesând site-ul www.iconarts.ro

Informații despre organizatori vă sunt disponibile pe paginile: www.excesmusic.ro și www.ucimr.ro.

 

Redacţia

 

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Poeta norvegiană Ingvill Hekne: Îmi place poezia vorbită și împărtășită
Cultural marți, 1 aprilie 2025, 13:26

Poeta norvegiană Ingvill Hekne: Îmi place poezia vorbită și împărtășită

Poeta norvegiană Ingvill Hekne a fost invitată săptămâna trecută la Cercul de Poezie Nordică DiktLek din cadrul Departamentului de Limbi și...

Poeta norvegiană Ingvill Hekne: Îmi place poezia vorbită și împărtășită
Împreună spre Înviere
Cultural luni, 31 martie 2025, 16:52

Împreună spre Înviere

„Împreună spre… Înviere” înseamnă patru prieteni, soliști ai Operei Române, un band, două violoncele, o orchestră, doi...

Împreună spre Înviere
Istoricul Stefano Bottoni: Viktor Orbán. Drumul de la eroul prăbușirii comunismului la despotism
Cultural luni, 31 martie 2025, 08:38

Istoricul Stefano Bottoni: Viktor Orbán. Drumul de la eroul prăbușirii comunismului la despotism

La începutul lunii martie s-a aflat la Cluj reputatul istoric italian Stefano Bottoni, specialist în istoria Europei de Est.   El și-a lansat...

Istoricul Stefano Bottoni: Viktor Orbán. Drumul de la eroul prăbușirii comunismului la despotism
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Surpriza dragostei
Cultural duminică, 30 martie 2025, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Surpriza dragostei

Duminică, 30 martie,de la ora 20.03, Radio Cluj și Teatrul Naţional Radiofonic prezintă piesa Surpriza dragostei de Marivaux.   Traducere...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Surpriza dragostei
Cultural vineri, 28 martie 2025, 11:00

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj își deschide porțile pentru toți: spectacole traduse în română și engleză

În contextul Zilei Mondiale a Teatrului, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj derulează o campanie pentru a face cunoscut publicului faptul că toate...

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj își deschide porțile pentru toți: spectacole traduse în română și engleză
Cultural vineri, 28 martie 2025, 10:49

Colțul de carte francofonă la Cluj-Napoca

Un colț de carte francofonă se va deschide la librăria clujeană Bookstory, unde cititorii vor putea să răsfoiască și să cumpere cărți în...

Colțul de carte francofonă la Cluj-Napoca
Cultural joi, 27 martie 2025, 16:11

Aplauze pentru Teatru, de ziua Sa!

Tineri înarmați cu baloane, zâmbete și voie bună așteptau de dimineață pe esplanada Teatrului Național, gata să-i întâmpine pe cei mici...

Aplauze pentru Teatru, de ziua Sa!
Cultural marți, 25 martie 2025, 11:46

In memoriam: Radu Ţuculescu, la „umbra penei de gâscă”…

Radu Ţuculescu s-a născut în 1 ianuarie 1949 la Târgu-Mureş. Prima lui iubire avea să fie muzica, aşa că a absolvit în 1972 Conservatorul...

In memoriam: Radu Ţuculescu, la „umbra penei de gâscă”…