Ascultă Radio România Cluj Live

Sorin Minghiat şi flautul său fermecat

Flautul fermecat al folkului românesc îi aparţine lui Sorin Minghiat. Sau, poate că pe cei doi, om şi instrument nici nu ar trebui să-i despărţim în vreun fel, pentru că în viaţa de toate zilele Sorin Minghiat nu se desparte niciodată de flaut.

Sorin Minghiat
Foto: Sorin Minghiat

Articol editat de cristina.rusu, 16 iulie 2015, 06:00 / actualizat: 16 iulie 2015, 10:41

Sorin Minghiat flaut

Sorin Minghiat și flautul său

Cu el şi-a făcut adolescenţa, cu el şi-a făcut tinereţea pe scena Cenaclului Flacăra, cu el a tranzitat deceniile de după revoluţie, când s-a întors la meseria de architect, dar fără să abandoneze vreodată dorinţa şi disponibilitatea de a cânta.

Dacă ar fi să rezumăm în câteva cuvinte personalitatea omului nostru de poveste de joi, 16 iulie, am spune că generozitatea este cea care îl caracterizează cel mai mult pe Sorin Minghiat. Pentru că nu este uşor să fii mereu în plan secund, făcând toată viaţa, acelaşi lucru: să dai strălucire prin ceea ce faci cântecelor cântate de altcineva.

Îl găsim pe Sorin Minghiat în cetatea medievală a Sighişoarei.

Îmi exercit aici meseria mea de architect şi fiind specialist pe restaurări, le dau şi eu câte o mână de ajutor colegilor mei care au proiecte pe aici. Şi am şi eu proiectele mele. Sighişoara este incomparabilă: Sighişoara şi atât!

Fericiţi au fost folkiştii care l-au avut alături pe scenă pe Sorin Minghiat, susţinând cu flautul său povestea trubadurului de la microfonul principal.

Acum îl întrebăm pe Sorin dacă mai cântă. Face două mişcări şi scoate la iveală tocul unui flaut.

Acesta este flautul meu de peregrinări prin ţară, care face parte din trusa de scule a maşinii. Este unul dintre cei patru flauţi pe care îi am, de care nu mă despart niciodată.

Încercăm să ne reamintim cât mai multe dintre cântecele folk în care am remarcat sunetul flautului său. Şi găsim: albumul “După melci” al lui Nicu Alifantis.

Cum a fost atunci, Sorine?

După-amiaza ne strângeam, aranjam o piesă, fiecare cânta ce-i trecea prin cap. O repetam de două ori, de patru ori, de cinci ori, toată noaptea. La ora 7.00 dimineaţa ne duceam în studio la Electrecord şi maestrul Negrescu ne lua frumos şi ne imprima cu ceea ce venisem noi învăţat de acasă. În aceeaşi zi, după-amiaza, se aranja altă piesă. Vreau să vă spun că aşa cum am lucrat cu dragul de Alifantis nu am lucrat cu nimeni!

Marii săi prieteni în lumea artistică au fost Doru Stănculescu şi Vali Sterian. Spune că a fost dificil să lucreze cu amândoi.

Doru Stănculescu este înfiorător de încăpăţânat, dar să ştiţi că această încăpăţânare proverbială a sa, de foarte multe ori i-a adus câştig de cauză. Are o personalitate foarte puternică, cum era şi personalitatea lui Vali Sterian. Nu le făcea faţă nimeni, dar eu le-am făcut faţă amândurora.

Dintre cei mai tineri decât el îi preţuieşte cel mai mult pe Cristian Buică, Adi Beznă şi Jul Baldovin.

În lumea folkului are o mulţime de prieteni şi înţelegem de ce.

Ştiu că este foarte important ca unor oameni valoroşi să le pui în valoare calităţile!

Acesta este Sorin Minghiat, omul în sufletul căruia flautul pe care îl ține în mâini şi-a vărsat câţiva stropi de argint.

 

Florin Săsărman

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Special RCJ vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost