Localnicii sunt terorizaţi de nămol
Locuitorii din zona de sud-vest a municipiului Bistriţa reclamă mirosurile pestilenţiale care le invadează periodic locuinţele, iar organizaţiile ecologiste susţin că vina pentru această situaţie o poartă societatea judeţeană de apă Aquabis, care deversează nămolurile provenind de la staţia de epurare în zona fostei gropi de gunoi a oraşului, purtătoare de metale grele.
Articol editat de cristina.rusu, 16 iulie 2015, 06:00 / actualizat: 17 iulie 2015, 10:43
Toată lumea ştie că fosta groapă de gunoi a Bistriţei este închisă, încă de anul trecut, când a intrat în funcţiune depozitul de la Tărpiu.
De atunci ar fi trebuit ca în zona Zăvoaie să nu se mai depoziteze nimic, numai că lucrurile nu stau deloc aşa şi locuitorii din zonă reclamă faptul că nămolul rezultat de la staţia de epurare a oraşului continuă să fie deversat în groapa de la Zăvoaie, făcând ca în anumite momente aerul din zonă să devină irespirabil.
Miroase mai ales dimineaţa. Transportă cu o basculă albastră, de câte două-trei ori pe zi. Când vine ploaia, miroase aicea ceva culmea! povestesc oamenii care locuiesc în acea zonă a oraşului.
Deversările de nămol în zona Zăvoaie sunt confirmate şi de asociaţiile ecologiste:
Deasupra fostului depozit de gunoi al oraşului am descoperit o groapă, adâncă de vreo 4 – 5 m, în care se deversează nămolul rezidual de la staţia de epurare. Zona respectivă a fost decontaminată la un moment dat şi ar fi trebuit ca, în mod normal, să se întrerupă activităţile de acest fel.(Cristian Ţetcu, preşedintele GAL Ruralis)
Că lucrurile stau chiar aşa ne-a confirmat însuşi directorul societăţii judeţene de apă Aquabis, Ioan Şandru. El spune că problema nămolului de la staţia de epurare este una a întregii comunităţi.
Tot acolo depozităm nămolurile, pentru că încă nu avem instalaţiile (de uscare, n.n.) puse la punct pentru a scoate nămolul la 35 la sută umiditate. Dar, anul acesta se termină investiţiile şi de anul viitor va trebui să depozităm la Tărpiu şi vom scoate umiditatea la 35 la sută. La Zăvoaie este singurul punct unde am rezolvat. Toate companiile de apă din ţară au aceeaşi problemă. Companiile nu sunt ale noastre, de fapt ele deservesc comunităţile şi ar trebui ca împreună să se găsească soluţii. (Ioan Șandru)
De la Primăria Bistriţa am aflat că depozitarea nămolului de la staţia de epurare se face pe un teren privat, în zona depozitului fostului operator de salubritate Codrişor şi nu pe depozitul închis al municipalităţii.
Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud este la curent cu practica Aquabis-ului, dar încă nu a luat măsuri concrete. În absenţa comisarului-şef al Gărzii, surse din interiorul instituţiei ne-au informat că inspectorii acesteia au aplicat societăţii Aquabis un avertisment în luna mai 2014 şi… cam atât. La rândul său, conducerea APM ne-a declarat că nu există autorizaţie de mediu pentru depozitarea niciunui fel de deşeu în afara depozitelor conforme, iar singurul astfel de depozit este cel de la Tărpiu.
Şi uite-aşa am aflat cum se rezolvă o problemă a comunităţii, care ar putea costa pe viitor chiar sănătatea acesteia.
Florin Săsărman
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI