Acidul uric, indicat în tratarea accidentelor cerebrale?
Un studiu spaniol a pus în evidenţă faptul că femeile tratate cu ajutorul acidului uric, după un accident vascular cerebral (AVC), rămân cu mai puţine sechele decât acelea care nu au primit un asemenea tratament.
Articol editat de , 19 iulie 2015, 15:00
Consecinţele accidentului vascular cerebral sunt adesea foarte grave: paralizii, dificultăţi de vorbire, o pierdere a mobilităţii, etc. Pentru a atenua aceste inconveniente, cercetătorii au înregistrat multe progrese în ultimi ani şi au descoperit mai ales că tratamentul cu acid uric administrat imediat după AVC este extrem de eficient.
O echipă de cercetători spanioli, condusă de profesorul Angel Chamorro, director la Barcelona’s Comprehensive Stroke Center, a încercat să verifice eficienţa acestui tratament. Prin urmare, cercetătorii au reanalizat datele unui dublu studiu din 2014 (IRICO-ICTUS), care viza pacienţi admişi în centre care tratau cazurile de AVC în Spania.
Eşantionul viza 206 femei şi 205 bărbaţi. Jumătate din fiecare grupă a primit un tratament cu 1.000 mg de acid uric, intravenos, timp de trei luni după producerea accidentului vascular cerebral. Rezultatele, publicate în ziarul „Stroke”, au arătat că 42% din femeile tratate cu acid uric prezentau o mare ameliorare a simptomelor.
Acest lucru se explică prin faptul că, în timpul unui AVC ischemic, forma cea mai întâlnită de AVC, un cheag de sânge blochează una dintre arterele care alimentează creierul cu oxigen. Dacă acesta nu este reoxigenat rapid, consecinţele încep imediat să se manifeste. Medicii îndepărtează acest cheag de sânge şi atunci oxigenul poate ajunge din nou la creier. Dar el eliberează în acel moment radicali liberi care pot afecta ţesuturile din jur. Acidul uric va contracara acţiunea negativă a acestor radicali liberi şi va proteja astfel creierul.
În schimb, cercetătorii au constatat cu suprindere că bărbaţii trataţi cu acid uric nu răspund la fel de bine la acest tratament. Acest lucru s-ar explica prin faptul că femeile au mai puţin acid uric în corp decât bărbaţii şi o suplimentare eficientă a acestuia dă rezultate mai bune, susţin cercetătorii.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: