Stufărişurile de la Sic
Stufărişurile de la Sic reprezintă o rămăşiţă a unei mlaştini care acoperea în urmă cu 300 de ani Câmpia Transilvaniei. Astăzi a mai rămas o arie de 200 de hectare transformată în rezervaţie naturală. Am aflat mai multe despre această oază de stuf din inima Transilvaniai de la reprezentantul Asociaţiei Ecotransilvania, Alexandru Stermin:
Articol editat de Carmen Sas, 19 iulie 2015, 06:00
Rezervaţia a fost creată pentru păsări, pentru că fiind foarte veche şi cea mai mare pătură de stuf din Transilvania, a doua din ţară după Delta Dunării, constituie un punct foarte important în calea de migraţie a păsărilor. Avem, din câte ştim noi, în jur de 100 de specii de păsări care trec pe acolo şi circa 70 de specii de păsări care cuibăresc aici. Pe un kilometru şi jumătate de la începutul stufului trece un podeţ suspendat de lemn care are amenajate două foişoare şi un observator. În cele două foişoare putem să ne oprim să povestim iar din observator putem admira panorama văii şi peste toată mlaştina. O să vedeţi oricând mergeţi, este un adevărat spectacol şi ne pune în contact cu natura. Podeţul este astfel construit încât la început merge la nivelul stufului, apoi coboară şi stuful ne învăluie, ca la final să urce treptat şi să ne ofere o panoramă asupra rezervaţiei. Practic vom face o baie de stuf care ne va prinde foarte bine…
Dacă tot am ajuns în zonă, merită să facem o escală în localitatea Sic, renumită pentru portul popular al oamenilor din zonă:
Oamenii de aici poartă costum popular nu doar în zilele de sărbătoare, ci se îmbracă în costum tradiţional şi în cursul săptămânii. Comunitatea de acolo este foarte închisa iar din acest motiv păstrează şi multe tradiţii.
Pentru a ajunge la Stufărişurile de la Sic, este recomandată ruta prin Gherla, pentru că, drumul, deşi mai lung, este mai bun. Din Gherla urmăm drumul spre Nicula, apoi trecem pe lângă Lacul Ştiucilor şi ajungem la Sic, unde se află această spectaculoasă rezervaţie.
Dan Izvoreanu
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.