Dia Euro 2015
Aproximativ 200 de tineri cu diabet din 16 țări participă săptămâna aceasta la Cluj la Campionatul European de Fotbal al Persoanelor cu Diabet, Dia Euro 2015.
Articol editat de , 20 iulie 2015, 17:03
Este un eveniment unic, nu numai pentru diabetul românesc, ci și pentru sportul românesc. Când îi vedem pe acești tineri jucând fotbal, ne dăm seama că, de fapt, ceea ce face Messi nu e ceva nemaivăzut. Noi, medicii, pledăm pentru ideea că diabetul nu e o boală, ci o condiție. Trebuie să trăiești viața ca și când nu ai avea diabet. (conf. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice)
Publicul larg este așteptat la meciuri zilnice de luni până sâmbătă, la Sala Polivalentă din Cluj. Meciurile au loc între orele 9.00-19.00, iar intrarea este liberă. Primul meci a avut loc , luni, 20 iulie, între România și Italia. România a învins Italia cu 6 la 1.
Organizatorii se arată însă dezamăgiți că nu au beneficiat până acum de prezența și sprijinul oficialităților. La eveniment au fost invitați ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, primarul Clujului, Emil Boc, dar și reprezentanți din Federația Română de Fotbal.
Trebuie să spun că sunt dezamăgit, iar dezamăgit e puțin spus, de felul în care au reacționat autoritățile la acest eveniment unic în țară: mininistrul Sportului am crezut până în momentul acesta că va veni, de asemenea sunt dezamăgit de felul în care a reacționat Federația Română de Fotbal, am avut ocazia să mă adresez și președintelui FRF, nici nu mi-a răspuns. Ratăm evenimente unice, nu mi-am imaginat că primarul nu va fi aici la deschiderea oficială. (conf. Ioan Vereșiu, Dia Euro 2015)
În schimb, la ceremonia de deschidere a Dia Euro 2015 a participat consiliera președintelui Klaus Iohannis, Diana Păun.
Scopul evenimentului este de a atrage atenția asupra diabetului, de a-i determina pe diabetici și pe cei care sunt sănătoși să facă sport, dar și de a trage un semnal de alarmă.
Vrem să îi încurajăm pe acești tineri să practice în continuare sport. Diabetul nu e o barieră pentru sport și nu ne împiedică să ne realizăm visele. Oamenii cu diabet pot juca sport de performanță, de aceea este importantă competiția Dia Euro, nu este vorba doar despre sport. Discriminarea o găsim peste tot în Europa, sub forme diferite. Dia Euro credem că ajută la diminuarea discriminării. E o plăcere pentru mine și pentru echipa Portugaliei să fim aici. (Joao Nabias, președintele Federației Internaționale de Diabet, regiunea Europa)
Jucătorii care participă la Dia Euro au diabet de 24 de ani, de 15 ani sau de câțiva ani și vin din 16 țări: Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Italia, Kazakhstan, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan.
19 țări au avut intenția de a veni, au reușit în cele din urmă să ajungă 16. Ne bucurăm că avem atât de mulți participanți și sperăm să fie mulți clujeni dornici să susțină echipele. (Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România)
Duminică, 19 iulie, a avut loc deschiderea oficială a campionatului, au fost prezentate echipele țărilor participante și a avut loc tragerea la sorți a grupelor.
Redacția
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI