Nu vă scăldaţi în Someş!
Apele râului Someş sunt acoperite, în unele zone din Cluj-Napoca, de un strat verzui de alge şi de mii de flacoane din plastic, celebrele peturi.
Articol editat de , 20 iulie 2015, 19:00
Cauzele sunt simple, deşi neplăcute:
Fenomenul de producere a algelor este datorat vitezei şi adâncimii reduse a apei, precum şi perioadelor lungi de timp cu temperaturi ridicate. O altă cauză sunt debitele în general mici, datorate uzinării în hidrocentralele din amonte. În privinţa peturilor, noi avem lunar acţiuni de curăţare a Someşului în zonele unde se concentrează aceste ambalaje, dar lipsa de conştiinţă a cetăţenilor ne creează mari probleme. (ing. Petrică Stroi, de la ABA Someş-Tisa).
De la Direcţia de Sănătate Publică Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia vine cu un sfat categoric:
Nu vă scăldaţi în Someş. Cine o face, îşi asumă riscuri greu de estimat, deoarece apele Someşului nu îndeplinesc standardele de potabilitate, ceea ce le face improprii inclusiv pentru spălat.(dr. Mihai Moisescu-Goia,Direcţia de Sănătate Publică Cluj)
Municipiul Cluj-Napoca este binecuvântat cu un râu pe care nu doar că nu-l foloseşte urbanistic, dar îl şi poluează en gros, fiindcă imensa majoritate a celor ce aruncă mizerii în apă, de la izvoare până-n capitala Transilvaniei, este formată din clujeni.
Ce cred oamenii cu experienţă de viaţă despre cum ar putea fi determinaţi clujenii să nu mai spurce Someşul?
Soluţia este educaţia, iar pentru cei care nu respectă reguliie, amenzi serioase.(clujean)
Cred că educaţia este cea mai bună soluţie; eu mi-am dus copilul la pescuit de când avea doi ani, iar când ajungeam pe malul apei agăţam o pungă într-un băţ, unde strângeam toate gunoaiele, şi niciodată n-am lăsat mizerie pe unde am umblat; sigur şi amenzile sunt o soluţie, numai că pentru aplicarea lor e nevoie de colaborarea cetăţenilor, care să-i denunţe pe cei ce aruncă gunoaie în apă. (clujean nemulțumit)
Dan Horea
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI