Descoperire arheologică impresionantă
O clădire monumentală din perioada Imperiului Roman, cu o lungime de 40 de metri şi o lăţime de 20 de metri, a fost descoperită în fostul oraş Porolissum, aferent castrului cu acelaşi nume, într-o zonă mai puţin explorată până în prezent, edificiul fiind cercetat actualmente de către o echipă de arheologi condusă de specialistul în arheologie romană, profesorul doctor habilitatis Coriolan Opreanu, director adjunct al Institutului de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca al Academiei Române.
Articol editat de , 22 iulie 2015, 12:30
Descoperirea vine după o amplă campanie de prospectare a unei zone de circa 10 hectare din incinta Complexului Arheologic Porolissum, cu accent pe porţiunea unde se presupune că a existat municipiul roman Septimium Porolissense, în cadrul unui proiect finanţat de Consiliul Judeţean Sălaj prin intermediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Dintre clădirile descoperite, cea mai importantă pare a fi un edificiu cu dimensiuni impresionante, cu o lungime de 40 de metri şi o lăţime de 20 de metri, ce a avut destinaţia de templu sau basilică romană. Arheologii au decopertat până în prezent o importantă parte ce include ruinele a trei încăperişi zidurile de colţ ale clădirii.
Prin restaurare, clădirea ar putea deveni un punct de reper al Porolissum-ului, atât pentru specialişti, cât şi pentru turişti.
Adrian Lungu
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI