A face capul calendar
Expresia a pornit de la ideea că un calendar este o „mică enciclopedie”, conţinând numeroase cifre şi date istorice sau biografice care nu pot fi prea uşor reţinute.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 23 iulie 2015, 15:12 / actualizat: 29 iulie 2015, 9:46
În jurul secolului al XIX-lea orăşenii astfel de calendare, în care, fiecare zi avea o pagină dedicată şi care cuprindea o grămadă de informaţii utile şi mai ales inutile. Se scria despre zilele respective , pornind de la toţi sfinţii de peste an, continuând cu toate sărbătorile populare nerecunoscute de biserică şi cu câţi ani s-au scurs de la diverse date importante.
În acele timpuri, calendarele erau mai mult decât o înlănţuire de cifre. Fiecare zi avea semnificaţia ei sau comemora ceva important.
Vorba populară: „a face cuiva capul călindar” înseamnă „a zăpăci”.
De-a lungul timpului expresia a fost prezentă în operele multor scriitori români. Aceasta apare în versurile lui George Coşbuc: „Tu-mi faci capul călindar!”.
De asemenea, Anton Pann a amintit-o în „Povestea vorbei” , în capitolul dedicat căsătoriei: „Nu face din capul tău calendar”. Ion Creangă a folosit aceeaşi expresie într-un dialog din Harap Alb: „Destul acum , că ne-ai făcut capul călindar!
Casandra Maxim
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: