Ascultă Radio România Cluj Live

Arta olăritului şi parfum de gulaş la Muzeul ASTRA

Parfumul mâncărurilor tradiţionale se simte încă de la intrarea în Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului zilele acestea, la Târgul Olarilor.

Arta olăritului şi parfum de gulaş la Muzeul ASTRA

Articol editat de , 23 iulie 2015, 15:55 / actualizat: 13 iulie 2017, 10:34

Mirosul de gulaş şi tocăniţă de fasole, preparate în oalele create chiar de mâna meşterilor, te atrag încă de la intrarea în muzeul Astra. Pe căldura dogoritoare emanată nu doar de soare ci şi de oalele care stau pe foc de lemne ore întregi, meşterii lucrează de zor pentru concursul de olărit. La intrarea în târgul de ţară, întâlnim artiştii, care dau formă lutului fierbinte.

Aceste produse sunt cel mai greu de realizat. O cană săsească este cel mai dificil produs pe care l-au ales pentru concurs. Trebuie torţit peste 3-4 ore, dar decorul nu o să îl putem face pentru că nu avem materialele necesare.

Avem ceramică tradiţională de Horezu, cu motive tradiţionale. Nu este foarte dificil de realizat dacă ştii ce faci şi ai experienţă. Motivele pe care le avem sunt peştele, masca, spicul de grâu şi bobocul de floare.

De la zona de olărit, mai facem câţiva paşi spre „bucătăria” în aer liber, în care meşteri veniţi din Bulgaria, Ungaria dar şi România, inaugurează oalele create. Ei gătesc mâncăruri tradiţionale, atracţia târgului fiind gulaşul. În timp ce bucătarii împărtăşesc o parte din secretele preparatelor, înghiţim în sec şi aşteptăm cu nerăbdare rezultatul final.

Carnea de vită este baza preparatului. Mai întâi se pun bucăţele de slănină, iar după ce slănina a fost prăjită se adaugă ceapa. Apoi se adaugă carnea şi se amestecă toate ingredientele. Se condimentează cu paprika, sare şi piper şi se adaugă apă. Acest preparat este diferit faţă de altele de acelaşi gen, deoarece se adaugă şi fasole verde.

Este un preparat tradiţional, numit fasole în oală. Este o mâncare foarte populară în Bulgaria, fiind preparată în aer liber sau la cuptor. Mâncarea necesită un timp îndelungat de preparare, deoarece fasolea trebuie lăsată în apă de la 5 până la 8 ore. Apoi fasolea se amestecă cu legume şi se pune la gătit.

Curioşii, iubitorii de arta olăritului, precum şi pofticioşii îi pot găsi pe meşteri timp de 5 zile, între orele 10.00 şi 19.00, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Ţară.

 

Cristina Bălău

Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 14:24

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai

Sorana Cîrstea s-a calificat, astăzi, în optimile de finală ale turneului de tenis de la Dubai, competiție dotată cu premii totale de peste...

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Ceaiul verde este adesea etichetat ca fiind doar o versiune sănătoasă a ceaiului, dar multe persoane nu sunt conştiente de beneficiile sale...

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella

Francesco Rivella a murit la vârsta de 97 de ani, relatează cotidianul italian „La Repubblica”.   El a fost în special omul din...

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Descoperire „excepțională” în Antarctica
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 00:00

Descoperire „excepțională” în Antarctica

Un progres major pentru paleontologie.   O fosilă aproape completă a craniului celei mai vechi păsări moderne cunoscute a fost descoperită...

Descoperire „excepțională” în Antarctica
Diverse marți, 18 februarie 2025, 12:00

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii

În sezonul gripei şi răcelilor, prevenţia ne poate proteja de îmbolnăviri. Pentru a evita nasul înfundat, durerile în gât şi febra, trebuie...

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii
Diverse marți, 18 februarie 2025, 00:00

Ce porecle i-au dat fiii vitregi William și Harry, Camillei?

Cartea „Yes Ma’am: The Secret Life of Royal Servants” va fi lansată pe 18 februarie.   În această lucrare, autorul Tom Quinn...

Ce porecle i-au dat fiii vitregi William și Harry, Camillei?
Diverse luni, 17 februarie 2025, 12:00

Fructul pasiunii: beneficii și contraindicaţii pentru organism

Fructul pasiunii este un fruct exotic cu un gust dulce-acru foarte neobișnuit. Fructul pasiunii este un fruct de dimensiuni mici şi face parte...

Fructul pasiunii: beneficii și contraindicaţii pentru organism
Diverse luni, 17 februarie 2025, 00:00

O carte celebră ar fi ajuns la gunoi dacă nu se vindea la licitație

„Harry Potter și piatra filosofală” există doar în 500 de exemplare în întreaga lume.   Aceasta este prima versiune a celebrei...

O carte celebră ar fi ajuns la gunoi dacă nu se vindea la licitație