Ascultă Radio România Cluj Live

Arta olăritului şi parfum de gulaş la Muzeul ASTRA

Parfumul mâncărurilor tradiţionale se simte încă de la intrarea în Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului zilele acestea, la Târgul Olarilor.

Arta olăritului şi parfum de gulaş la Muzeul ASTRA

Articol editat de , 23 iulie 2015, 15:55 / actualizat: 13 iulie 2017, 10:34

Mirosul de gulaş şi tocăniţă de fasole, preparate în oalele create chiar de mâna meşterilor, te atrag încă de la intrarea în muzeul Astra. Pe căldura dogoritoare emanată nu doar de soare ci şi de oalele care stau pe foc de lemne ore întregi, meşterii lucrează de zor pentru concursul de olărit. La intrarea în târgul de ţară, întâlnim artiştii, care dau formă lutului fierbinte.

Aceste produse sunt cel mai greu de realizat. O cană săsească este cel mai dificil produs pe care l-au ales pentru concurs. Trebuie torţit peste 3-4 ore, dar decorul nu o să îl putem face pentru că nu avem materialele necesare.

Avem ceramică tradiţională de Horezu, cu motive tradiţionale. Nu este foarte dificil de realizat dacă ştii ce faci şi ai experienţă. Motivele pe care le avem sunt peştele, masca, spicul de grâu şi bobocul de floare.

De la zona de olărit, mai facem câţiva paşi spre „bucătăria” în aer liber, în care meşteri veniţi din Bulgaria, Ungaria dar şi România, inaugurează oalele create. Ei gătesc mâncăruri tradiţionale, atracţia târgului fiind gulaşul. În timp ce bucătarii împărtăşesc o parte din secretele preparatelor, înghiţim în sec şi aşteptăm cu nerăbdare rezultatul final.

Carnea de vită este baza preparatului. Mai întâi se pun bucăţele de slănină, iar după ce slănina a fost prăjită se adaugă ceapa. Apoi se adaugă carnea şi se amestecă toate ingredientele. Se condimentează cu paprika, sare şi piper şi se adaugă apă. Acest preparat este diferit faţă de altele de acelaşi gen, deoarece se adaugă şi fasole verde.

Este un preparat tradiţional, numit fasole în oală. Este o mâncare foarte populară în Bulgaria, fiind preparată în aer liber sau la cuptor. Mâncarea necesită un timp îndelungat de preparare, deoarece fasolea trebuie lăsată în apă de la 5 până la 8 ore. Apoi fasolea se amestecă cu legume şi se pune la gătit.

Curioşii, iubitorii de arta olăritului, precum şi pofticioşii îi pot găsi pe meşteri timp de 5 zile, între orele 10.00 şi 19.00, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Ţară.

 

Cristina Bălău

Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI

Incredibila poveste a lui Andrei
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 00:00

Incredibila poveste a lui Andrei

Andrei, un român în vârstă de 36 de ani, care deține o pescărie renumită în Roma, capitala Italiei, a ajuns în atenția presei locale după...

Incredibila poveste a lui Andrei
Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 12:00

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece

În lunile reci, pielea noastră este expusă provocărilor, din cauza temperaturilor scăzute, vântului şi aerului uscat. Pentru a păstra pielea...

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 11:36

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze

O aeronavă a companiei Southwest Airlines care se pregătea de decolare de pe aeroportul Dallas Love Field a fost lovită de un glonț, incident în...

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 00:00

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu

British Museum a anunţat că va primi 1.700 de piese din ceramică chinezească renumite pe plan internaţional, în valoare de circa 1 miliard de...

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 18:00

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani

O descoperire arheologică recentă din Germania a entuziasmat cercetătorii din întreaga lume: o cameră funerară celtică perfect conservată,...

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 12:00

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!

Multe persoane obișnuiesc să se culce noaptea târziu, de obicei, la ora 24:00 noaptea, sau chiar 1:00 dimineața, ori mai târziu.   La ce...

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 10:29

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri

Ananasul este astăzi un fruct devenit banal, prezent în toate colţurile lumii, dar între secolele 16 şi 18 avea o valoare comercială atât de...

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 00:00

Un celebru smarald a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record

Un smarald de 37 de carate, numit după proprietarul său original, Aga Khan, a fost vândut la licitaţie pentru aproape 9 milioane de dolari,...

Un celebru smarald a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record