Arta olăritului şi parfum de gulaş la Muzeul ASTRA
Parfumul mâncărurilor tradiţionale se simte încă de la intrarea în Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului zilele acestea, la Târgul Olarilor.
Articol editat de , 23 iulie 2015, 15:55 / actualizat: 13 iulie 2017, 10:34
Mirosul de gulaş şi tocăniţă de fasole, preparate în oalele create chiar de mâna meşterilor, te atrag încă de la intrarea în muzeul Astra. Pe căldura dogoritoare emanată nu doar de soare ci şi de oalele care stau pe foc de lemne ore întregi, meşterii lucrează de zor pentru concursul de olărit. La intrarea în târgul de ţară, întâlnim artiştii, care dau formă lutului fierbinte.
Aceste produse sunt cel mai greu de realizat. O cană săsească este cel mai dificil produs pe care l-au ales pentru concurs. Trebuie torţit peste 3-4 ore, dar decorul nu o să îl putem face pentru că nu avem materialele necesare.
Avem ceramică tradiţională de Horezu, cu motive tradiţionale. Nu este foarte dificil de realizat dacă ştii ce faci şi ai experienţă. Motivele pe care le avem sunt peştele, masca, spicul de grâu şi bobocul de floare.
De la zona de olărit, mai facem câţiva paşi spre „bucătăria” în aer liber, în care meşteri veniţi din Bulgaria, Ungaria dar şi România, inaugurează oalele create. Ei gătesc mâncăruri tradiţionale, atracţia târgului fiind gulaşul. În timp ce bucătarii împărtăşesc o parte din secretele preparatelor, înghiţim în sec şi aşteptăm cu nerăbdare rezultatul final.
Carnea de vită este baza preparatului. Mai întâi se pun bucăţele de slănină, iar după ce slănina a fost prăjită se adaugă ceapa. Apoi se adaugă carnea şi se amestecă toate ingredientele. Se condimentează cu paprika, sare şi piper şi se adaugă apă. Acest preparat este diferit faţă de altele de acelaşi gen, deoarece se adaugă şi fasole verde.
Este un preparat tradiţional, numit fasole în oală. Este o mâncare foarte populară în Bulgaria, fiind preparată în aer liber sau la cuptor. Mâncarea necesită un timp îndelungat de preparare, deoarece fasolea trebuie lăsată în apă de la 5 până la 8 ore. Apoi fasolea se amestecă cu legume şi se pune la gătit.
Curioşii, iubitorii de arta olăritului, precum şi pofticioşii îi pot găsi pe meşteri timp de 5 zile, între orele 10.00 şi 19.00, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Ţară.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI