Serbări populare la Cătina, Frata şi Feleacu
Publicul iubitor de folclor este așteptat, la acest sfârşit de săptămâna, la: Fiii satului la Cătina, Jocul satului la Frata, precum şi la Zilele Feleacului.
Articol editat de , 25 iulie 2015, 06:00 / actualizat: 29 iulie 2015, 16:34
La Cătina, ediția a VI-a a manifestării va debuta duminică, 26 iulie, ora 14.00, cu întâlnirea fiilor comunei, premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie şi premierea veteranilor din localitate, supravieţuiori din cel de-al Doilea Război Mondial. Va urma un spectacol folcloric susţinut de Formația de dansuri populare „Muguri de cătină” din Cătina precum și de alte ansambluri din localitățile Budești, Buza, Cămărașu, Ceaba, Feldioara, Sărmaşu şi Mociu. Totodată pe scenă vor urca soliștii: Carina Moldovan, Ioana Ungureșan, Claudia Pavel, Albert Zoltan, Ana Szilagyi, Ana Trombițaș, Doina Pălăcean, Adina Varga, Maria Bărăian, Alina Lung, Daria și Dragoș Kirali, Remus Ovidiu Rostaș și soliștii instrumentiști: Cătălin Mureșan, Alexandra Tofan și Ioana Dan. Invitatul special la sărbătoare este interpreta Ana Ilca Mureșan.
De la ora 16.00, toți cei prezenți se vor putea bucura de un moment folcloric al Centrulului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj susținut de grupul instrumental al Orchestrei „Cununa Transilvană” și soliștii Ana Georgeta Balla, Ioana Maria Câmpan, Grigore Sâmboan, Anuța Mânecan și Claudia Bal. Spectacolul va fi prezentat de Tiberiu Groza și Grigore Sâmboan.
Seara va fi încheiată cu un joc tradiţional „La hora satului” şi cu un foc de artificii.
La Frata, cea de-a XI-a ediție, va avea loc duminică, 26 iulie 2015, pe scena Căminului Cultural Frata şi va debuta la ora 12.00 cu parada portului popular. Deschiderea oficială va fi la ora 13.00, urmată de o slujbă religioasă, decernare de premii și acordare de diplome cuplurilor din comună care au împlinit 50 de ani de căsnicie.
Manifestările vor continua cu un spectacol folcloric la care participă: Cristian Pomohaci, Ana Ilca Mureșan, Valerica și Tudorica Ploscar, Cristina Beldean Moșuțan, Adrian Buză, Ioana Breda Morar, acompaniați de Orchestra „Cununa Transilvană” a Centrulului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, spectacol care va fi prezentat de Ioana Breda Morar și Traian Rusu.
Pe scena Căminului Cultural Frata vor mai urca: Tarafurile reunite din comună, Lia Pop din Frata, Gaciu, Șandorică și Nonu Ciurcui din Soporul de Câmpie, Formația de jocuri tradiționale Frata, Formația de jocuri țigănești „Manusi Sukar” din Soporul de Câmpie, Ansamblul instrumental „Frata” al Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, clasa Frata, Ansamblul „Jucăușii de pe Someș”- Cluj, Ansamblul „Doina Sărmașului” din Sărmașu, județul Mureș, Ansamblurile de dansuri populare „Joc de Ceanu Mare”, „Șoimii Codrului Palatca” și „Someșul Apahida”. De la ora 19.00, toți participanții sunt invitați la joc pentru a retrăi bucuria obiceiului de altădată din satul românesc.
Şi comuna clujeană Feleac va fi gazdă, la acest sfârşit de săptămână, a unui eveniment tradiţional de amploare. Concursuri, competiţii sportive și muzică populară îi aşteaptă, sâmbătă și duminică, pe locuitorii comunei, dar și pe fiii satului, care vor lua parte la sărbătoarea „Zilele Feleacului”.
Manifestarea, organizată de Primăria comunei Feleac, Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj va debuta sâmbătă, 25 iulie, la ora 13.00 cu un concurs de gătit şi alte jocuri şi întreceri pentru tinerii comunei.
Duminică, 26 iulie, de la ora 10.00 se va desfăşura un campionat de fotbal la care vor participa echipele de fotbal din Feleacu, Vâlcele, Rediu și Aiton.
De la ora 14.30 va urma un amplu program folcloric. Pe scenă vor urca soliştii: Adriana Irimieș, Maria și Georgiana Oltean, Camelia Darvaș, Denisa Perde, Diana Doduț, Bogdan Mihai, iar momentele coregrafice vor fi asigurate de Ansamblul Folcloric „Dor Clujean”, instructor Simona Vereș și Clubul vedetelor, instructor Alexandru Flip.
În continuare, Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj le va oferi spectatorilor un program folcloric tradiţional, susţinut de interpreţii: Ciprian Peteleu, Andreea Ciupe, Florian Roșan, Mariana Morcan și Vlăduța Lupău. Invitați speciali sunt cunoscuții interpreți Mariana Anghel și Valeria și Traian Ilea. Spectacolulul va fi prezentat de Adriana Irimieş.
Redacția
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI