Ştiai că indispoziţia e molipsitoare?
Psihologii din statul Florida, SUA, au stabilit că există o legătură strânsă între comportamentul persoanelor și capacitatea lor de muncă în cadrul unui colectiv.
Articol editat de , 25 iulie 2015, 06:00 / actualizat: 27 iulie 2015, 12:52
După cum s-a stabilit în urma unui studiu, grosolănia și mitocănia unei persoane se poate transmite instantaneu și restul persoanelor, exact ca un virus.
Cercetătorii au efectuat un studiu la care au luat parte 90 de studenți de la cursurile superioare, cărora li s-a cerut să poarte conversații cu colegii lor de grupă. Tinerii care foloseau în limbajul lor expresii grosolane se purtau ulterior în mod grosolan cu colegii lor. Efectul se menținea pentru mult timp, chiar şi peste o săptămână – doua săptămâni. Se pare că grosolănia are efecte asupra psihicului uman pntru o perioadă destul de lungă, susțin cercetătorii.
Grosolănia are efecte extrem de negative în întreg spațiul unui colectiv de muncă. Șefii grosolani care doresc ca prin duritatea lor să obțină rezultatele bune în muncă de la subalternii lor și să-i disciplineze, în realitate se confruntă cu un efect contrar opus. Persoanele care lucrează în condiții de stres nu dau randament și nici rezultate foarte bune. Nu se știe deocamdată dacă politețea are efecte similare şi poate fi molipsitoare. (MedikForum)
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI