Vinul şi sănătatea
În ciuda faptului că, în țara noastră, cultura viței de vie are o tradiție multimilenară, românii nu sunt considerați mari consumatori de vin, comparativ cu locuitorii altor țări din Uniunea Europeană. Și asta cu toate că vinul consumat cu moderație are efecte benefice asupra sănătății fapt care la această oră este recunoscut la nivel mondial atât de către comunitatea medicală cât și de către nutriționiști.
Articol editat de Carmen Sas, 26 iulie 2015, 17:00
Această recunoaștere nu este însă de dată recentă. În urmă cu mai bine de 2500 de ani, în Grecia Antică, Hipocrate, părintele medicinei ajungea la concluzia că: vinul este un lucru extraordinar de potrivit, atât omului sănătos cât și omului bolnav, dacă se administrează cu judecată și dreaptă măsură după constituția fiecăruia.
În zilele noastre se efectuează studii de specialitate amănunțite pentru a vedea cu exactitate ce efect au diferitele soiuri de vinuri asupra stării generale de sănătate a omului.
Unul dintre cei mai mari specialiști în acest domeniu din Transilvania este dr. ing. Ioan Buia, directorul Complexului de Vinificație Jidvei, care a avut amabilitatea să ne ofere câteva detalii pe marginea acestui subiect.
Acesta consideră că vinul, datorită compoziției sale complexe constituie, ar trebui să constituie un factor integrant al alimentației omului fiind util metabolismului și bunei funcționări a diferitelor organe ale corpului omenesc. Consumatorii de vin sunt în general mai sănătoși și au parte de o viață mai lungă, consideră specialiștii dar bineînțeles trebuie știut cu exactitate ce înseamnă consumul sănătos de vin și ce obiceiuri trebuie evitate. De exemplu, alcoolul este metabolizat mult mai repede dacă vinul este consumat în timpul mesei, având de asemenea și efectul similar cu o doză de insulină, provocând astfel revenirea la normal a glicemiei din sistemul sangvin. De asemenea, cercetările relevă faptul că persoanele care consumă vin roşu, suferă mai rar de boli de inimă sau de diabet, precum şi de demenţă la bătrâneţe.
Studiile pe această temă sunt numeroase, ceea ce arată importanța pe care specialiștii o acordă acestui subiect, însă acestea depășesc posibilitățile unui articol de presă. Există însă numeroase cărți de specialitate care detaliază acest subiect.
Cezar Firu
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.