Rectificarea bugetară, aprobată de Guvern
Prima rectificare bugetară din acest an a fost aprobată marţi, 28 iulie, de Executiv, o măsură agreată de instituţiile financiare internaţionale şi de Consiliul Fiscal – după cum a susţinut ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.
Niciun minister nu pierde bani la această rectificare – declara, la începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta. Mai mult, sunt asiguraţi banii pentru toate drepturile consituţionale fundamentale, şi anume, salarii, pensii, alocaţii, ajutoare de şomaj şi disponibilizări. Potrivit premierului, în bugetul Ministerului Muncii se vor regăsi inclusiv banii pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, dar şi pentru drepturile veteranilor de război, foştilor deţinuţi politici, aviatorilor, diplomaţilor şi grefierilor. Astfel, cei mai mulţi bani se vor îndrepta spre ministerele Finanţelor şi Muncii, respectiv peste 1,22 milioane de lei.
Victor Ponta: La MApN, 150 de milioane cheltuieli şi 650 credite de angajament, ca să puteţi începe negocierile pentru ceea ce avem de achiziţionat. Ministerul Afacerilor Interne – 500 de milioane pentru plata actualizată a drepturilor pentru toţi politiştii, pompierii, toţi angajaţii Ministerului de Interne. La Cultură nu se taie bani, dimpotrivă, la fel la Culte, se asigură banii pentru drepturile tuturor cultelor din România.
Alte sume importante se vor regăsi în bugetele ministerlor Afacerilor Externe, Educaţiei, Justiţiei şi Ministerului Public.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu susţine că rectificarea bugetară aprobată marţi, 28 iulie, de guvern este lipsită de viziune. Ea spune că resursele financiare nu sunt îndreptate către politici publice importante şi că rectificarea promovează, în schimb, interesele de partid ale PSD.
Alina Gorghiu: Chiar în condiţiile unei colectări mai bune, nu ar trebui tăiat nici măcar un leu de la Sănătate. Necesarul de la Sănătate este cu mult peste bugetul aprobat. Ştim în ce situaţie deplorabilă se află sistemul sanitar din România. Alt aspect asupra căruia vreau să insist este legat de Ministerul Transporturilor, pentru că de aici se taie un miliard de lei, care reprezintă fix banii de investiţii. Ponta taie de la Apărare vreo 100 de milioane, deşi a semnat Pactul de la Cotroceni, la începutul anului, care prevedea 2% din PIB pentru Apărare.
Articol editat de Camelia Velțan, 28 iulie 2015, 16:55
Radio România Actualităţi