Stare de necesitate din cauza gunoaielor?
Ultima ședință a Colegiului Prefectural Cluj a fost mult mai lungă şi mai încinsă ca de obicei, fiindcă pe ordinea de zi a figurat problema deşeurilor menajere ale judeţului.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 iulie 2015, 10:45 / actualizat: 30 iulie 2015, 10:19
Acuzaţiile de ireponsabilitate au zburat dintr-o parte în alta, deşi prefectul Gheorghe Vuşcan ceruse căutarea de soluţii, nu de vinovaţi. Primarii au acuzat Consiliul Judeţean că n-a terminat construirea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) iar acum le cere să-şi găsească singuri soluţii. Cu toţii i-au cerut prefectului să declarea starea de necesitate, în ideea că, astfel, vor putea redeschide vechile gropi de gunoi comunale.
Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Mediu, Grigore Crăciun, a intervenit, spulberând şi această speranţă:
Ceea ce nu vor să înţeleagă majoritatea primarilor este faptul că gropile de gunoi care au fost închise nu mai pot fi redeschise, nici măcar dacă se declară starea de necesitate, pentru că am intra în procedura europeană de infringement. Agenţia Naţională de Protecţia Mediului mi-a transmis că, dacă se doreşte modificarea acordului de mediu acordat pentru CMID trebuie specificat faptul că pe acel amplasament se va amenaja şi un depozit temporar. Este perfect legal, iar alte judeţe deja au recurs la această măsură. Problema la Cluj este alta: terenul pe care se construieşte CMID se află în proprietatea comunei Feleacu, nu a Consiliului Judeţean, or legea cere ca acordul de mediu să fie pe numele proprietarului terenului, care va fi obligat să readucă amplasamentul în starea iniţială după expirarea autorizaţiei temporare. (Grigore Crăciun, director executiv AJM)
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, s-a declarat revoltat de atitudinea Consiliului Judeţean şi a ameninţat că se va retrage din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj, care are ca scop tocmai construirea unui centru integrat de procesare a deşeurilor din judeţ:
Până acum, făcând parte din Eco-Metropolitan, am fost nevoiţi să refuzăm mai mulţi investitori privaţi care doreau să preia activitatea de procesare a deşeurilor oraşului. Dacă nu se rezolvă rapid problema depozitării temporare, vă asigur că, în maximum 6 luni, municipiul Cluj-Napoca poate avea propria soluţie, realizată în cooperare cu firme private. (Emil Boc)
Un lucru devine tot mai clar: Centrul de Management Integrat al Deşeurilor clujene nu va fi dat în folosinţă în mai puţin de 2 ani. Asta dacă totul se ia de la capăt chiar acum, iar treaba va merge fără oprelişti.
Dan Horea
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI