La Paştele Cailor
Puţini români ştiu că „la Paştele Cailor” este o sărbătoare reală, deşi această expresie este folosită mai mult cu sens peiorativ, însemnând „niciodată”.
Spre deosebire de alte sărbători, Paştele Cailor nu are o dată fixă, aceasta fiind influenţată de data serbării Paştilor.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 30 iulie 2015, 11:48
O legendă din Ardeal spune că această sărbătoare datează din Evul Mediu, fiind cunoscută şi sub numele de Ispas. Sărbătoarea Învierii Domnului avea loc la date diferite. Mai exact, când maghiarii îşi serbau Paştele, românii cereau de la ei caii, ca să-şi lucreze pământul, iar când venea rândul românilor să-şi serbeze Paştele, aceştia îşi împrumutau caii ungurilor.
Conform calendarelor, o dată la 4 sau 7 ani Paştele ortodox şi cel catolic se celebrează în aceeaşi zi. De aici a venit şi vorba „la Paştele Cailor”, anul, în care toti serbau Paştele la aceeaşi dată, fiind anul în care caii se odihneau. Sărbatoarea este prilej pentru organizarea de târguri şi pentru încheierea de afaceri. De Paştele lor, caii nu sunt puşi la căruţă, iar în trecut, în unele zone, se faceau slujbe religioase pentru sănătatea animalelor.
Casandra Maxim