Mikis Theodorakis, cel mai mare compozitor în viaţă al Greciei
Grecia dedică această săptămână sărbătoririi celui mai mare compozitor al său în viaţă: Mikis Theodorakis, care a împlinit miercuri 90 de ani. El a îmbinat arta cu lupta în favoarea celor săraci şi defavorizaţi şi pentru afirmarea valorilor ţării sale în lume.
Articol editat de Andreea Leonid, 30 iulie 2015, 16:00
Zeci de evenimente dintre cele mai diverse, organizate în aceste zile în întreaga Grecie, se alătură unei lungi liste de manifestări care au loc pe toată durata anului 2015 pentru omagierea celui care a compus muzica filmului ‘Zorba grecul’, atât de des cântată în ultima vreme, în contextul gravei crize financiare din Grecia.
Luni, la Atena s-a desfăşurat un concert gratuit dedicat lui Mikis Theodorakis în faţa Muzeului de Arheologie, iar miercuri cunoscuta orchestră purtând numele ilustrului muzician a cântat în grădinile de la Megaro Musikis. Creat cu 18 ani în urmă, acest ansamblu artistic a călătorit în toată Grecia şi în numeroase părţi ale globului, împreună cu interpreţi renumiţi, a înregistrat discuri şi a avut un mare număr de apariţii televizate – totul cu scopul de a menţine vie moştenirea muzicală a celui care a împlinit nouă decenii de viaţă.
Tot miercuri, a fost programată şi premiera filmului ‘Călătorie cu Mikis’, realizat de producătorul şi regizorul Asteris Kutula, care este şi prieten, reprezentant artistic şi biograf al sărbătoritului. Aceasta este ultima parte a unei tetralogii care îmbină imagini ale unor momente intime cu materiale istorice, politice, referitoare la demonstraţii de protest şi ilustrează influenţa exercitată de Theodorakis asupra unor tineri creatori de muzică clasică, jazz sau rap.
La rândul lor, televiziunea publică prezintă toată săptămâna emisiuni speciale despre marele compozitor, iar radioul naţional organizează miercuri un concert având ca temă evoluţia estetică a lui Theodorakis, ajuns unul dintre cei mai îndrăgiţi muzicieni eleni, autor a peste o mie de melodii.
‘Zorba se întoare acasă’ este titlul unei expoziţii de afişe deschise în Creta în onoarea fiului său adoptiv, care va fi însoţită de mai multe proiecţii ale ecranizării, realizate în 1964, cu Anthony Quinn şi Alan Bates, de regizorul Michael Cacoyannis după romanul ‘Zorba grecul’ al lui Nikos Kazantzakis, a cărui acţiune are loc mai ales în această insulă. Totodată, ca un omagiu adus dansului lui Zorba, localnici şi turişti vor forma un uriaş lanţ uman în jurul oraşului Canea şi vor trimite salutări şi urări lui Theodorakis.
RADOR