Ascultă Radio România Cluj Live

Terapiile alternative sunt tot mai des folosite

Pacienţii recurg tot mai mult la terapiile alternative în timpul tratamentelor alopate.

Terapiile alternative sunt tot mai des folosite
Foto: Terapiile alternative sunt tot mai des folosite

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 iulie 2015, 06:00

Un studiu al cercetătorilor americani din Portland (Statele Unite) demonstrează că mulţi pacienţi care suferă de dureri cronice folosesc chiropractica (tehnica ce corectează problemele articulaţiilor, n.tr.) şi acupunctura pe lângă tratamentele alopate, fără a-şi informa însă medicul despre acest lucru.

Recurgerea la soluţii alternative, mai ales pentru reducerea durerilor, este din ce în ce mai frecventă în ultimii 15 ani.

Lipsa de comunicare dintre medicul curant şi terapeut rămâne însă o problemă. Efectiv, mulţi specialişti sunt convinşi că un protocol bine gândit între cei doi specialişti ar da rezultate foarte bune. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Kaiser Permanente Center for Health Research din Portland aduce informaţii esenţiale pentru această dezbatere. Rezultatele publicate în revista The American Journal of Managed Care scot în evidenţă faptul că mulţi pacienţi suferind de dureri cronice sunt în căutarea unor tratamente complementare pentru a le completa pe cele prescrise de medicul alopat.

Aşadar, o discuţie cu pacientul despre folosirea acupuncturii sau a chiropracticii poate oferi informaţii esenţiale pentru optimizarea îngrijirilor. De asemenea, medicii alopaţi trebuie să se gândească la stabilirea unei comunicări directe cu terapeuţii pentru a permite o mai bună coordonare şi o potenţială ameliorare a îngrijirilor acordate pacienţilor, conchid autorii studiului.

 

RADOR

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate