„Luna albastră” se va vedea și în România
În noaptea de vineri, 31 iulie, românii vor putea fi martorii unui fenomen astronomic rar, care se va mai repeta abia în 2018.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 iulie 2015, 11:55 / actualizat: 1 august 2015, 8:15
În ultima zi a lunii iulie se produce faza de Lună Plină, la ora 13.43, discul Lunii va fi complet luminat, iar de acum faza Lunii va descrește, răsărind din ce în ce mai târziu, anunță Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Sintagma Lună albastră este utilizată în mod tradițional pentru descrierea fenomenului caracterizat de faptul că Luna plină apare de două ori în aceeaşi lună calendaristică. Denumirea de Lună albastră a fost inventată de astronomul James Hu Pruitt, care a folosit-o într-un articol publicat în anul 1946 de revista Sky&Telescope. Este vorba de o simplă convenție de numire, Luna neschimbându-și efectiv culoarea. Potrivit specialiștilor, aşa-numita Lună albastră nu este nici pe departe albastră, iar acest termen se asociază cu fenomenul rar caracterizat de faptul că Luna plină apare de două ori în aceeaşi lună calendaristică.
Denumirea se pare că este o eroare făcută de astronomul James Hu Pruitt. El a folosit termenul de lună albastră într-un articol publicat în anul 1946 și, deși greșeala a fost recunoscută în 1999, denumirea se mai folosește și astăzi.
Acest fenomen al apariţiei de două ori a Lunii pline într-o singură lună calendaristică va mai fi înregistrat abia în anul 2018, pe 31 ianuarie, dar și în martie. Apoi acest fenomen se va mai înregistra abia în 2037.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: