Ascultă Radio România Cluj Live

Uleiul de soia, problema creșterii obezității în SUA

Epidemia de obezitate este deja o preocupare mondială, ţările dezvoltate fiind cele mai afectate.

ulei de soia
Foto: ulei de soia

Articol editat de , 1 august 2015, 06:00

După cum au stabilit cercetătorii americani, uleiul de soia contribuie semnificativ la îngrășarea populaţiei din SUA, mai mult ca fructoza din băuturile îndulcite sau ca uleiul de cocos. O echipă de oameni de știință americani a ajuns la această concluzie după ce a efectuat un experiment .

Această descoperire a fost o surpriză enormă pentru noi, nu ne-am așteptat ca uleiul de soia să aibă o contribuție atât de mare asupra apariției diabetului și a obezității, a declarat Poonamjot Deol, de la Universitatea Riverside din California.

Anterior acestui experiment, accentul se punea pe consumul de zahăr și anume despre acest produs mulți corelau epidemia de obezitate înregistrată în SUA. Poonamjot Deol, împreună cu alți cercetători americani, au monitorizat viața și sănătatea unor grupuri de cobai, în alimentația cărora era folosit un mix de produse americane, consumate în prezent de numeroși cetățeni americani. În regimul alcătuit special pentru șoricei, cantitatea de grăsimi din dieta lor era de 40%, relatează Informing. Numărul de calorii pentru toate grupele de cobai a fost același, dar conținutul regimului avea o alimentație extrem de diversificat. Un grup de cobai erau hrăniți cu produse cu un conținut mare de ulei de soia, un alt grup de șoricei cu hrană ce conținea ulei de cocos. În schimb cea de-a treia grupă de cobai avea în dieta lor un conținut egal de ulei de soia și de ulei de cocos, iar cea de-a patra grupă a avut o dietă bazată pe fructoză. În final, cobaii hrăniți cu ulei de soia au luat cel mai mult în greutate, comparativ cu șoarecii din alte grupe și la acest grup de cobai au fost semnalate cele mai dese cazuri de diabet. După cum au menționat oamenii de știință, acești șoricei cântăreau cu 25% mai mult față de cei care au fost hrăniți cu ulei de cocos și cu 9% față de cei care au urmat o dietă bazată pe fructoză.

Rezultatele denotă clar faptul că uleiul de soia, fabricat în cantități foarte mari astăzi în SUA, duce la apariția obezității populaţiei. 60% din uleiul folosit în alimentație de americani este ulei de soia ceea ce practic explică de ce în SUA a luat proporții epidemia de obezitate.

Cercetătorii americani studiază în prezent care sunt efectele altor tipuri de ulei asupra organismului uman.

Potrivit cercetătorilor, se pare că uleiul de porumb are aproape același efect ca uleiul de soia.

 

RADOR

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate