Despre alăptare, la Cluj
Articol editat de , 3 august 2015, 14:12 / actualizat: 3 august 2015, 15:43
Săptămâna 1-7 august e Săptămâna Internaţională a Alăptării. Aceesta e marcată şi la Cluj printr-o serie de întâlniri cu specialişti, dedicate mamelor, care se derulează la Bastionul Croitorilor. Proiectul e sprijinit de Primăria municipiului Cluj-Napoca, în cadrul programului „We Love Eating”.
Centrul de Educaţie Prenatală şi Consiliere în Alăptare „Burtica Mea” e organizatorul acestor întâlniri, care beneficiază de colaborarea mai multor parteneri. Anul acesta, tema aleasă pe plan mondial e cea a alăptării după întoarcerea mamei la serviciu. Se vor discuta însă şi subiecte cum ar fi nutriţia şi de stilul de viaţă sănătos, importanţa alăptării precoce după cezariană, creşterea şi menţinerea secreţiei lactate, înţărcarea.
Beneficiile principale ale alăptării sunt cunoscute: oferirea hranei ideale bebeluşului, creşterea imunităţii şi întărirea legăturii mamă-copil.
„S-a demonstrat că bebeluşii care sunt alăptaţi în mod exclusiv până la şase luni fac mai rar boli ca diabetul de tip 1, au mult mai puţine alergii, dezvoltă obezitate mult mai rar. Este o protecţie pe termen lung. Un beneficiu pentru mamă e că femeile care alăptează beneficiază de o protecţie împotriva cancerului de sân.” (Dr. Teodora Cătinaş, medic pediatru, consultant în alăptare certificat de Boardul Internaţional de Lactaţie)
În privinţa unei vechi dileme, specialistul recomandă fără rezerve alăptarea la cerere, şi nu la ore fixe.
Înscrierea la întâlnirile din cadrul Săptămânii Internaţionale a Alăptării se poate face în continuare pe site-ul burticamea.ro, acolo unde găsiţi detalii despre teme şi despre celelalte cursuri pentru părinţi.
Intrarea e liberă, dar se poate face şi o donaţie (recomandată de 10 lei). Banii vor fi folosiţi pentru dotarea primei bănci de lapte matern din România, care urmează să fie înfiinţată până la sârşitul anului, la Spitalul Marie Curie din capitală.
Ioana Bindea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.