Frigărui pe jar şi cazane de ţuică la Muzeul ASTRA
Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului şi-a redeschis porţile astăzi pentru gurmanzi.
Articol editat de , 4 august 2015, 14:12 / actualizat: 5 august 2015, 9:34
Pentru câteva ore, reprezentanţi ai comunităţii rome au pregătit mâncăruri tradiţionale, precum şi ateliere de olărit şi fierărit pentru vizitatorii care se simţeau mai curajoşi şi determinaţi să înveţe ceva. Creaţiile culinare şi cele ale meşteşugarilor au fost urmărite în cadrul a 5 ateliere amplasate în diferite zone ale Muzeului ASTRA din Dumbrava Sibiului. Meşterii tradiţionali s-au prezentat încă de la prima oră cu cazane de ţuică, ibrice şi ceaune.
Pentru a crea un cazan de ţuică, ai nevoie cam de două săptămâni, indiferent de cât este de mare. Doar la cel de 200 de litri durează mai mult, aproximativ 3 săptămâni. Această meserie este moştenită din tată în fiu, din moşi strămoşi. Nu e greu pentru noi, dar pentru alţii, care nu au învăţat de mici, aşa ca noi, este destul de dificil. Turiştii şi românii cumpără, pentru că sunt bune pentru cafea, ţuică, tocăniţă, gulaş şi urdă. Depinde de care cumperi. (Nicolae, căldărar de meserie)
Maria Ciuran, bucătăreasă, a venit la atelier cu frigărui tradiţionale, făcute pe jar, aşa cum făceau strămoşii săi. Care este povestea din spatele acestui preparat aflăm în continuare.
Pe vremuri făceau un jar în cort, acolo unde stăteau. Mai ales iarna când era frig puneau lemne mari şi le găteau copiilor frigărui pe jar. Aici am pus carne de porc de la burtă, deoarece este nevoie şi de puţină grăsime. Carnea din pulpă e prea grea şi uscată. Pe vremuri oamenii făceau frigărui pe jar pentru că nu aveau bani sau posibilităţile pe care le avem astăzi. Cu toate acestea, şi astăzi gătim frigărui pe jar, chiar la nunţi. Se pune şi pe disc, dar se spune că are gust mai bun pe jar. (Maria Ciuran, bucătăreasă)
Atelierele au avut loc la gospodăria din Perişani şi cea din Corund, precum şi la fierăria funcţională din Muzeul ASTRA, în prezenţa a sute de curioşi şi pofticioşi care au avut ocazia să guste preparatele proaspete.
Cristian Florea
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI