Universităţile clujene după prima sesiune de admitere (I)
Cu emoţii, satisfacţii sau deziluzii, candidaţii care au bătut la porţile instituţiilor de învăţământ superior din Cluj-Napoca au trecut prin furcile caudine ale examenului de admitere. Universităţile clujene au afişat listele şi au tras linie după sesiunea din această vară. Pentru locurile care nu au fost ocupate, urmează un nou concurs, în toamnă. Vă prezentăm o scurtă privire asupra admiterii la 4 dintre Universităţile clujene, urmând ca în partea a II-a a acestei retrospective să ne ocupăm de Facultăţile cu profil artistic, acolo unde probele de concurs testează talentul şi vocaţia candidaţilor.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 4 august 2015, 16:00
Facultăţile şi specializările Universităţii Babeş-Bolyai şi-au confirmat renumele câştigat în timp, fiind printre cele mai căutate instituţii de învăţământ superior din întreaga ţară. Faţă de anul trecut, s-au înregistrat un număr de 2500 de candidaţi în plus. Paul Fărcaş, purtătorul de cuvânt al Universităţii Babeş-Bolyai:
O surpriză plăcută a fost Facultatea de Matematică şi Informatică care a stârnit un mare interes în rândul tinerilor. Un alt succes plăcut pentru noi s-a înregistrat la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor care a avut peste 2200 de candidaţi înscrişi. Aici a fost o specializare extrem de atractivă, este vorba de Informatică economică, unde au fost 13 candidaţi pe un loc. Apoi, putem vorbi de Psihologie, unde au fost aproape 7,5 candidaţi pe un loc, Chinetoterapie, specializarea colegilor de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde de asemenea a fost concurenţă mare – se pare că se cere această specializare pe piaţa de muncă – şi Ingineria biochimică de la Facultatea de Chimie, cu 5,6 candidaţi pe un loc. La Drept au fost 760 de candidaţi pentru cele 176 de locuri bugetate.
Universitatea noastră va organiza sesiunea de admitere din toamnă în perioada 7-16 septembrie. Vor mai fi locuri disponibile, dar nu la toate facultăţile. De exemplu, Facultatea de Drept, cea de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Matematică şi Informatică s-au ocupat toate locurile, dar la restul facultăţilor vor mai fi locuri bugetate, dar nu foarte multe.
Un număr record de candidaţi s-au îndreptat anul acesta înspre oferta Universităţii Tehnice, semn că inginerii de diverse specialităţi au din nou căutare pe piaţa forţei de muncă. De altfel, Rectoratul a solicitat Ministerului Educaţiei pentru sesiunea de admitere din toamnă un număr suplimentar de 200 de locuri la buget. Purtătoarea de cuvânt a Universităţii, Mirela Boţan:
Am oferit candidaţilor noştri un număr foarte generos de locuri, la fel ca în anii trecuţi, respectiv 5500 de locuri, dintre care 3200 la buget şi 2300 cu taxă. Locurile bugetate au fost ocupate în totalitate, astfel că pentru admiterea din toamnă am rămas doar cu 40 de locuri la extensii. Mai avem, însă, locuri cu taxă, în număr de 340. Dat fiind interesul excepţional al candidaţilor în acest an pentru specializările şi programele de studii ale Universităţii noastre, am solicitat Ministerului un număr suplimentar de 200 de locuri la buget din care, dacă vom primi răspuns favorabil, două treimi le vom aloca domeniului IT pentru care există în continuare un interes ridicat, iar celelalte vor fi distribuite specializărilor care vor fi solicitate în sesiunea din toamnă. Există programe de studii pentru care numărul de candidaţi a fost de la 3 până la 5 pe un loc.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, nu mai puţin de 2352 de candidaţi s-au înscris pentru cele 600 de locuri bugetate şi 265 cu taxe. Ca de obicei, toate locurile au fost ocupate. Ioana Bunea, din cadrul Departamentului de Relaţii Publice, ne oferă detalii:
Am avut la Facultatea de Medicină, la buget, o concurenţă de 3,60 de candidaţi pe un loc, dar cea mai solicitată specializare a fost cea de Tehnică Dentară cu 8,26 candidaţi pe un loc bugetat. A crescut concurenţa şi la Medicină Dentară, unde au fost aproape 4 candidaţi pe un loc. S-a intrat cu note foarte mari, la Medicină prima notă fiind 9,76. Ne-a bucurat faptul că la Radiologie şi Imagistică am avut o concurenţă de 7,63 candidaţi pe loc bugetat. Prima notă aici a fost 9,74, iar ultimul care a intrat deasupra liniei a avut o medie de 8,86. Cu 10 curat s-a intrat la Nutriţie şi Dietetică. Toate locurile au fost ocupate, astfel că la Universitatea de Medicină şi Farmacie nu va exista sesiune de admitere în toamnă.
La cele 5 Facultăţi ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară nu s-au înregistrat surprize mari în ceea ce priveşte numărul de candidaţi, acesta păstrându-se aproape constant an de an. Secretarul sesiunii de admitere, şef lucrări dr. George Nadăş:
Anul acesta, pentru absolvenţii de liceu care au promovat Bacalaureatul am avut scoase la concurs un număr de 864 de locuri la buget şi 604 cu taxă. După etapa finală a semnării contractelor de studii cred că vom avea aproximativ 1000 de locuri ocupate. În privinţa concurenţei aş putea spune că la toate specializările a existat un flux bun de candidaţi. Poate că s-ar distinge Facultatea de Medicină Veterinară, atât la Limba română, dar mai ales, surprinzător, plăcut surprinzător, la linia Franceză şi Engleză unde am avut 2 candidaţi pe un loc. La Tehnologia şi Ştiinţa Alimentelor au fost, de asemenea, 2 candidaţi pe un loc.
La majoritatea specializărilor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară au mai rămas câteva locuri pentru sesiunea de admitere din toamnă care se va desfăşura între 7 şi 18 septembrie.
Dan Moşoiu
Ascultă Radio Cluj online AICI: