Centrul de telemedicină Sibiu – construit, dar fără cercetători
Centrul de Cercetare şi Telemedicină în bolile neurologice la copii nu dispune de banii necesari pentru a plăti salariile personalului.
Articol editat de , 5 august 2015, 15:18
Construcţia Centrului de Cercetare şi Telemedicină în bolile neurologice din cadrul Spitalului de Pediatrie din Sibiu a fost finalizată, iar aparatura este adusă în această perioadă în spital. Pentru centru au fost achiziționate aparate în valoare de 4 milioane de euro, printre care un aparat de grafie pentru efectuarea radiografiilor și un aparat hibrid de fluoroscopie/angiografie pentru efectuarea examinărilor de radioscopie.
Au fost greutăţi care decurg din modul de desfăşurare a licitaţiilor, plătilor şi rambursărilor. Chiar şi la demararea proiectului în sine am avut probleme. Începutul acestui proiect a fost condiţionat de existenţa unei instituţii care să finanţeze primele achiziţii, care urma să îşi recupereze investiţia prin rambursare de la factorii răspunzători de proiect. Sigur că meritele sunt deosebite şi aparţin fostului primar din acea perioadă, Klaus Iohannis. Alte greutăţi decurg din birocraţia unui asemenea demers, care este uriaşă. (Mihai Neamţu, şef secţie Spitalul de Pediatrie Sibiu)
Conducerea Spitalului întâmpină probleme la momentul actual în alocarea unui buget pentru salarizarea viitorilor angajaţi.
Problema este că nici la ora actuală nu avem certitudinea că putem să angajăm personal, deoarece nu s-a făcut rectificarea bugetară şi nu ni s-a mărit plafonul pentru salariile personalului din spital la ora actuală. Există cercetători din Bucureşti care vor să lucreze, dar nu avem încă soluţia sau modalitatea clară prin care să putem să îi angajăm. Proiectul are ca finalitate 30 de persoane pe centrul de cercetare. Noi am solicitat anul acesta Ministerului de Finanţe, prin Primăria Sibiu, 15 persoane şi alte 15 persoane anul viitor. (Alexandru Mihuţ, manager Spitalul de Pediatrie Sibiu)
Primăria Sibiu face demersurile necesare pentru a creşte plafonul maxim al cheltuilelor de personal.
Fondurile pentru plata personalului Spitalului de Pediatrie Sibiu sunt direcționate de Ministerul Sănătății, însă plata acestora se face în limita plafonului maxim al cheltuielilor de personal acordat de Direcția Generală a Finanțelor Publice pentru Municipiul Sibiu. Pentru a bugeta aceste posturi este necesară o creștere a plafonului maxim al cheltuilelor de personal, iar această creștere poate fi acordată doar de autoritățile centrale. În acest sens, Primăria Municipiului Sibiu a transmis mai multe solicitări Ministerului Finanțelor și Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu în vederea aprobării acestei creșteri, aceasta reprezentând soluția pentru angajarea personalului noului centru de cercetare al Spitalului de Pediatrie Sibiu. (Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu)
Proiectul Centrului de Cercetare şi Telemedicină se va finaliza în data de 21 noiembrie.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI