Ascultă Radio România Cluj Live

Efectele caniculei asupra organismului uman

Temperaturile extreme pot deveni o problemă serioasă pentru sănătatea şi starea noastră de spirit.

Canicula, efecte devastatoare pentru organismul uman
Foto: Canicula

Articol editat de , 5 august 2015, 06:00

De la o simplă deshidratare, după o expunere la soare şi până la insolaţii, agravarea problemelor respiratorii sau afecţiuni ale pielii, acestea sunt efectele caniculei asupra sănătăţii oamenilor.

Menţinerea nivelului de hidratare este esenţială în zilele de caniculă, mai ales în cazul copiilor şi al vârstnicilor. Persoanele în vârstă îşi pierd capacitatea de a simţi dacă le este sau nu sete, explică Santiago Cuéllar, membru al Consiliului Farmaciştilor. Nu este obligatoriu să bem apă ca să ne hidratăm, este suficient să consumăm alimente care ajută la hidratarea corpului precum fructe, legume sau salate.

Alimentaţia este esenţială în zilele caniculare.

Potrivit nutriţionistei spaniole Irene Bretón, vara trebuie să consumăm mâncăruri uşoare şi să evităm alimentele bogate în grăsimi sau foarte sărate. În opinia ei, căldura favorizează proliferarea de bacterii în alimente, motiv pentru care o igienă şi o conservare sporită a acestora sunt obligatorii pentru a evita intoxicaţiile.

Când temperaturile depăşesc 40,5 grade Celsius, sistemul de termoreglare al corpului se pune în mişcare pentru a împrăştia surplusul de căldură. Potrivit medicului de familie María Balboa, acest lucru provoacă o disfuncţie a sistemului nervos central, care se manifestă prin producerea de cârcei, din cauza lipsei de apă şi săruri, epuizare, colaps circulator, crampe musculare şi pierderea cunoştinţei.

O altă problemă a expunerii la soare sunt alergiile. Există produse cosmetice care favorizează apariţia de alergii prin expunerea la radiaţiile solare. La fel şi alimentele care sunt consumate în restaurante pot fi la fel de nocive. La acestea se adaugă înţepăturile de insecte care vara se înmulţesc. Societatea spaniolă de alergologie recomandă persoanelor să nu se îmbrace în culori vii şi să nu folosească parfumuri care atrag insectele.

Băile prelungite la piscină în apă cu clor pot de asemenea accentua dermatitele. Apa sărată contribuie, în schimb, la dispariţia lor.

Căldura şi atmosfera foarte uscată favorizează apariţia problemelor respiratorii, intensificând simptomele la pacienţii care suferă deja de astfel de afecţiuni.

Trebuie evitată expunerea la soare între orele 12:00 şi 16:00, potrivit doctoriţei Yolanda Gilabert, de la Academia Spaniolă de Dermatologie, care insistă asupra importanţei de a folosi creme împotriva razelor UVA şi UVB cu peste 30 factor de protecţie. Dacă pe termen scurt singurele efecte ale soarelui sunt bronzarea sau arsurile, cu timpul radiaţiile produc reacţii cumulative care pot genera tipuri de cancer sau îmbătrânirea prematură a pielii, spune experta.

Căldura moderată stimulează organismul, dar peste un anumit prag impactul devine negativ şi se extinde asupra corpului şi a minţii, creând o stare negativă generalizată.

Căldura extremă este resimţită ca o situaţie de stres, generând iritabilitate şi confuzie. Pentru a face faţă acestei situaţii neplăcute, psihologul Valentín Martínez-Otero, propune să fie stimulată atitudinea pozitivă prin exerciţii de relaxare şi de respiraţie.

Unul dintre efectele cele mai evidente ale temperaturilor ridicate este senzaţia de oboseală care cuprinde corpul şi care este însoţită de probleme legate de somn. Potrivit psihologului Martínez-Otero, pentru a combate această stare trebuie să se recurgă la somnul de după-amiază, la consumul de lichide şi la evitarea exerciţiilor fizice la orele amiezii.

O altă consecinţă a temperaturilor ridicate este şi degradarea medicamentelor, deoarece căldura poate altera componenţa şi efectele lor. Farmacistul Santiago Cuéllar insistă să fie evitate dulăpioarele deoarece nu sunt adecvate pentru păstrarea lor pe timpul verii, amintind că temperaturile ridicate influenţează decisiv compoziţia medicamentelor.

 

RADOR

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate