Ambasadorii supravieţuirii
Articol editat de , 6 august 2015, 10:54 / actualizat: 7 august 2015, 10:55
Cel mai mare eveniment pentru tineri supravieţuitori de cancer din România se derulează la Cluj, între 2 şi 6 august. La Hotel Univers T a avut loc şi adunarea generală a Temerarilor, grupul care îi reuneşte.
Temerarii e numele comunităţii care reuneşte deja peste 400 de tineri supravieţuitori de cancer. Grupul a fost înfiinţat la iniţiativa Asociaţiei Little People, cunoscută de ani de zile pentru proiectele sale dedicate copiilor şi tinerilor afectaţi de această boală.
Emanuel Schipor a fost mai întâi voluntar, iar astăzi lucrează pentru Asociaţia Little People, ajuntându-i pe alţi tineri sa lupte cu boala pe care el a învins-o. Emanuel se consideră norocos pentru faptul că, deşi la vârsta de 16 ani a fost diagnosticat cu cancer în stadiul IV, cu metastaze peste tot, corpul său a reacţionat bine la tratament.
„Am avut momente în care am plâns – de ce a trebuit să fac operaţie, de ce a trebuit să fac tratament, de ce mi-a căzut părul ? Dar plângeam de obicei vreo 20-30 de minute, îmi ştergeam lacrimile, mă uitam la mama, ziceam ‚Hai că trecem şi peste asta!’. Şi un gând care m-a ajutat foarte mult să trec peste toate a fost ‚Mai bine sunt eu bolnav, decât ceilalţi din familia mea’. Pentru că eu ştiam că suport mai bine şi dacă ceilalţi din familia mea ar fi fost bolnavi, nu ştiam cum să mă comport pe lângă ei, nu ştiam ce să fac… Eu mă descurcam mai bine. Ştiam că sunt mai puternic şi puteam să trec peste asta.” (Emanuel Schipor, 22 ani, student la Cluj).
În anul în care Clujul e Capitală Europeană a Tineretului, Asociaţia Little People finalizează demersurile de a înregistra Youth Cancer Europe, o platformă pentru tinerii europeni afectaţi de cancer.
Un masterclass în campanii de advocacy (foto) a avut loc în cadrul întâlnirii de la Cluj, pentru că, aşa cum spune Katie Rizvi de la Asociaţia Little People, tinerii de peste 18 ani care se confruntă cu boala au de înfruntat dificultăţi specifice, iar vocea lor trebuie să ajungă să fie auzită
„E prima organizaţie de acest fel, e ceva unic, nu există ceva asemănător pentru acest grup de vârstă. Sunt adolescenţi şi tineri adulţi. Nu sunt copii mici, şi nici adulţi mai în vârstă, cu familii şi cariere. Sunt adulţi tineri, pe punctul de a-şi începe viaţa profesională, pe punctul de a întemeia o familie şi care, dintr-o dată, sunt afectaţi de o boală foarte serioasă. E un grup de vârstă foarte special, care nu îşi găseşte locul nici printre cei mai în vârstă, nici printre copii. Iar Youth Cancer Europe e singura platformă din Europa care îi reuneşte aceşti tineri.” (Katie Rizvi)
După cum precizează Katie Rizvi, Youth Cancer Europe are deja 23 de parteneri, ţări europene. Din 10 dintre ele au venit participanţi la întâlnirea de la Cluj.
Pentru Magdalena Jaworska, la fel ca pentru alţi tineri ca ea, a fost o ocazie de a împărtăşi experienţe şi de a învăţa cum să îşi susţină iniţiativele. În Polonia, de unde vine, nu există o organizaţie de suport asemănătoare, spune ea.
„Sunt în România, cu Little People, pentru a doua oară şi sunt foarte bucuroasă să fiu aici, e atât de plăcut şi învăţ atâtea lucruri!… Am găsit inspiraţie pentru a constitui ceva asemănător în Polonia.” (Magdalena Jaworska)
Sesiunea de training dedicată tinerilor supravieţuitori de cancer a reprezentat o premieră pentru România, după cum susţin organizatorii. Pentru participanţi, un pas important în a deveni amabsadori ai supravieţuirii şi purtători ai unui mesaj alternativ, pozitiv.
Text/foto: Ioana Bindea