Cascada cailor
Pe versantul nordic al Munţilor Rodnei există un loc care atrage turiştii ca un magnet: este vorba de Cascada Cailor, cu a sa cădere de apă de circa 90 de m, în mai multe trepte. I se spune astfel pentru că pe platoul montan de deasupra pădurii din care îşi face apariţia şuvoiul de apă, pasc şi aleargă în libertate, în fiecare vară, zeci de cai pe care locuitorii din zonă îi lasă să pască păşunea bogată de acolo până la venirea toamnei.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 august 2015, 06:00
Este un lucru destul de simplu să ajungi până la Cascada Cailor, dacă ţinem seama că pentru aceasta poate fi folosită instalaţia de telescaun de la Staţiunea Borşa, care te urcă până la altitudinea de 1 360 de metri. Biletul costă 10 lei şi ţi se atrage atenţia că instalaţia funcţionează doar până puţin după ora 17.00.
După câţiva paşi făcuţi pe traseul lung de circa 1 200 de metri, ce duce la cascadă, nu se poate să nu vezi stâna de oi, situată la doi paşi de cărare. Ea poate fi vizitată în câteva minute şi da, ciobanii de acolo au urdă şi caş de vanzare (face 15 lei kg-ul), poate chiar şi o coleaşă cu brânză, dacă ai răgaz pentru prepararea ei.
Cascada Cailor se vede printre copacii răriţi de furtună încă cu mult înainte de a ajunge la baza ei. Te întrebi de unde curge acea apa: ei bine, ea provine din topirea zăpezii, din circul glaciar de pe platoul de deasupra.
Nu toţi turiştii realizează că întoarcerea la staţia de telescaun de pe munte este ceva mai anevoioasă decât drumul până la cascadă, pentru că este mai mult de urcat. Aşa că, dacă la venire ai făcut o jumătate de oră, la întoarcere s-ar putea să faci dublu, dacă nu ai bocanci şi…condiţie fizică. Numai că există o alternativă: coborârea în staţiune pe traseul marcat pe malul drept al firului de apă, relativ uşor de parcurs, dar ceva mai lung, de circa 2 500 de metri. Un drum care merită făcut, mai ales că în cale dai, la primele case şi de o vâltoare, extrem de spectaculoasă.
Dar, poate că vrei ca odată ajuns la Cascada Cailor, să campezi în zonă, pe malul apei, puţin mai jos de baza căderii de apă. Terenul este generos pentru aşezarea cortului sau pentru foc şi sunt semne destule că mulţi turişti au ales să procedeze astfel. Numai că, permiteţi-ne un ultim sfat: echipamentul de campare trebuie să fie de cea mai bună calitate, pentru a rezista unei eventuale ploi torenţiale de vară, în care fulgerele le vezi desenate chiar şi cu ochii închişi şi chiar şi dacă te ascunzi în cort şi în sacul de dormit! Şi asta pentru ca norii pot fi foarte aproape de tine. Doar suntem pe munte, nu?
Florin Săsărman
Ascultă Radio Cluj online AICI: