Tragedia de la Hiroshima și Nagasaki – 70 de ani
Joi, 6 august, se împlinesc 70 de ani de la detonarea primei bombe atomice asupra unei zone populate.
Articol editat de Camelia Velțan, 6 august 2015, 09:59 / actualizat: 7 august 2015, 10:56
În dimineaţa zilei de 6 august, locuitorii oraşului japonez Hiroshima deveneau victimele unui experiment fără precedent în istoria omenirii.
Deşi în Europa, cel de-Al Doilea Război Mondial se terminase prin capitularea necondiţionată a Germaniei, Imperiul Japoniei şi Statele Unite ale Americii se aflau încă în stare de război.
La 6 august 1945, o bombă cu uraniu, intrată în istorie „Little Boy”, a fost aruncată deasupra oraşului Hiroshima, iar preşedintele Harry Truman anunţa la radioul public operaţiunea americană.Harry Truman:
Cu puţin timp în urmă, un avion american a lansat o bombă asupra Hiroshimei şi a distrus utilitatea acestui oraş pentru armata niponă. Acea bombă are o forţă mai mare decât echivalentul a 20 mii de tone de TNT. (Harry Truman)
Temperatura la sol a ajuns la 4 mii de grade, capabilă să topească oţelul. Clădirile din piatră au rămas în picioare, însă pe zidurile lor s-au imprimat forme umane calcinate – scrie France Press. O ciupercă nucleară gigantică s-a ridicat până la 16 kilometri deauspra oraşului. Se estimează că 140 mii de oameni şi-au pierdut viaţa de la momentul impactului şi, ulterior, din cauza radiaţiilor. Trei zile mai târizu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă, cu plutoniu, cunoscută că „Fat Man” a fost detonată deasupra oraşului-port Nagasaki, ucigând aproximativ 74 mii de oameni.
Cele două arme atomice au dat lovitura de graţie Japoniei imperiale, care s-a predat în 15 august 1945, punând punctul final celui de-al Doilea Război Mondial.
Partizanii deciziei utilizării acestor arme afirmă că, chiar dacă ele au făcut numeroase victime, a fost evitată o invazie terestră, în urma căreia ar fi murit mai multe milioane de oameni.
Radio România Actualităţi
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI