Cine conduce mai bine, femeia sau bărbatul…?!
În 2013, Curtea Europeană de Justiţie a revocat o prevedere din 2007 care făcea posibilă obţinerea de asigurări RCA mai ieftine pentru femei decât pentru bărbaţi. Argumentul principal în 2007 fusese un studiu în urma căruia s-a demonstrat că, anual, femeile produc procentual mai puţine accidente decat bărbaţii.
Articol editat de Carmen Sas, 9 august 2015, 06:00
Conform cercetărilor efectuate la acea dată, femeile sunt:
– mai tolerante la stres
– mai putin predispuse să depăşească viteza legală
– mai atente la indicatoarele rutiere
– conduc mai puţin, deci riscă mai puţin să fie implicate in accidente.
În baza acestor statistici, companiile de asigurări au menţinut pentru aproape 5 ani un tarif scăzut pentru femei, acestea fiind considerate drept un factor mai mic de risc.
În 2012, noi studii publicate le-au contrazis pe cele din anii precedenţi, susţinând că femeile au devenit chiar mai periculoase decât bărbatii pe şosele.
Asta fiindcă:
– femeile sunt mai obosite la volan din cauza vieţii de familie
– conduc mai frecvent maşini în care se află copii, iar copiii distrag repede atenţia şoferului, rezultând accidente.
La finele anului trecut, în România erau înmatriculate 4.906.000 autoturisme, şi existau 6.970.000 posesori permise de conducere, dintre care 2.217.000 femei, cele mai multe cu vârste între 31 şi 50 de ani.
Psihologul clujean Daniel David consideră că şofatul agresiv şi imprudenţa la volan sunt specifice bărbaţilor, în cazul şoferiţelor putându-se invoca, mai degrabă, timpul mai redus petrecut în trafic şi, ca atare, o experienţă mai scăzută.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.