Pilotul planorului prăbușit este de negăsit
UPDATE ora 11.40
Sute de salvamontişti, jandarmi, pompieri şi localnici au reluat duminică, 9 august, operaţiunile de căutare a pilotului dispărut joi, după ce a decolat de pe Aerodromul Ghimbav, din judeţul Braşov. Pentru că pilotul deţine un record la parcurgerea distanţei cu planorul, zona de căutare este foarte mare şi se întinde pe raza judeţelor Braşov, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa, dar şi va fi extinsă şi în Buzău, anunţă un comunicat al Ministerului de Interne.
Pe lângă cele cinci elicopterele şi mai multe avioane ale Aeroclubului român, la căutările terestre şi aeriene sunt folosite parapante şi motoparapante, care pot zbura la joasă înălţime.
Articol editat de Camelia Velțan, 9 august 2015, 08:33 / actualizat: 9 august 2015, 11:34
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
UPDATE ora 9.23:
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat, duminică dimineaţă, că echipele de căutare se vor concentra duminică, 9 august, pe judeţul Braşov, după ce au primit o fotografie de la o turistă care arată că aparatul de zbor a fost văzut trecând pe acolo.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Sute de salvamontişti, jandarmi, pompieri şi localnici reiau duminică, 9 august, operaţiunile de căutare a pilotului dispărut joi, după ce a decolat de pe Aerodromul Ghimbav, din judeţul Braşov.
Bărbatul, în vârstă de 56 de ani, deţine un record la parcurgerea distanţei cu planorul, ceea ce face ca zona de căutare să se extindă.
În aceste zile, echipele de intervenţie au scotocit sute de hectare de teren şi pădure din judeţele Braşov, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa şi au folosit peste o sută de maşini speciale, 7 elicoptere şi aeronavele aeoclubului României. Au fost solicitate informaţii de la localnici, de la administratorii de cabane sau pensiuni montane, dar şi de la turiştii aflaţi în zonă.
Redactorul Radio România, Mira Gomboş a stat de vorbă cu şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, despre modul în care se desfăşoară operaţiunile:
Pilotul este deţinător al recordului de parcurgere la distanţă cu planorul şi, atunci, ar putea să fie şi în centrul Transilvaniei, şi în Ialomiţa. Astăzi am aflat că Harghita şi Neamţ au început căutările. Planoarele nicăieri în lume nu sunt dotate cu baliză GPS, cea care să emită. Nu există o posibilitate de localizare electronică.
Reporter: Şi într-o asemenea situaţie, pe ce piste se poate merge? Pe ce variante?
Ion Sănduloiu: Noi mergem pe toate traseele montane şi crestele montane din zona noastră, pentru că un aparat cu o avergură de 18 metri nu dispare pur şi simplu, trebuie să se poată vedea.
Reporter: Dacă avea asupra lui un telefon mobil, acesta ar fi putut constitui un reper?
Ion Sănduloiu: Am înţeles că a avut un telefon mobil, ultima oară a fost reperat în celula Predeal, în judeţul Braşov, dar după aceea, când a mai fost sunat, probabil că s-au descărcat bateriile, n-a avut baterie la telefon sau este într-o zonă fără semnal.
Radio România Actualităţi