Zamă de şelată verde cu zăr
Promotorul bucătăriei ardeleneşti, sălăjeanul Mircea Groza, vine cu soluţia optimă pentru a vă răcori în zilele călduroase de august gătind o zamă cu totul şi cu totul specială. Reţeta este cuprinsă în Reţetarul Bunicii, un jurnal scris de mână acum mai bine de o sută de anide anid e o zălăuancă pasionată de bucătărie.
Articol editat de Carmen Sas, 10 august 2015, 06:00 / actualizat: 10 august 2015, 9:56
Zamă de şelată verde cu zăr
Îț trebe doi morcoz, o ceapă, doauă poprici, una roșie ș-alta verde, or galbână, die care ai, on dărab die țeler ș-o căpățână die ai, bun ar hi verde. Die ai! Taie mânânțăl popricile și ceapa, răzălești, așe mai mare, morcozâ și țeleru, pune-le tăite, tăite înt-on laboș mai grosuț la fund, ori înt-o oală, c-on pticuț de oloi.
Slobozăști ș-o țârucă die apă, așe să nu să ardă pârgălașu ista!
Când vezi că s-o cam muiet tăite-cele poț punie zăru. Die ai jintuială ș-aceie-i bună, ptiar mai bună!
Lași să hiarbă cătingan-cătingănuț zama până ce mânânțălești șelata c-on cuțât or numa-șe cu mâna. Io tătdiauna pui ș-o mână die macriș în zama aiasta. Da nainte, să coț șelata pă la cotor să nu hie amară că strâci tătă zama!
Noa amu, punie șelata și macrișu la hiert, tăt cătingan, zdrobdește aiu și punie-l la ultimu clocot.
Poț zâce că zama-i gata!
Cine are on ptic de groștior ori lapte prins o poate tomni cu asta. Doauă-tri gălbânușuri frecate cu lapte prins ori groștior, tomnite cu zamă caldă și slobozâte în oală, da numa după ce ai tras oala la marjinea ploaptănului, ori ai potolit focu la arăgaz.
Dacă iești și mai găzdac faci ș-o ratută!
Aiasta o faci așe: toptiești înt-on laboș mai mnic doauă-tri hire die ceapă verde tăiete mnicuț-mnicuț, poț punie și ai verde. Numa on ptic le cârcălești în oloi și mintenaș ai slobozât tri oauă cu tătu, poț pune și albușurile rămasă de la groștior.
După ce să frig on ptic oauăle pui ș-o mână de morariu mânânțăl, amesteci tăt binie, binie, pui sare și thiper. Die sare și thiper nu uita nici când faci zama!
Lasă ratuta așe sfărmată on pticuț să să hodinească. Puni-o așe brujuț-brujuț în oală. Amu ptiar îi gata!
Adrian Lungu