Ascultă Radio România Cluj Live

Universităţile clujene după sesiunea de admitere (ll)

Cu emoţii, satisfacţii sau deziluzii, candidaţii care au bătut la porţile instituţiilor de învăţământ superior din Cluj-Napoca au trecut prin furcile caudine ale examenului de admitere. Universităţile clujene au tras linie după sesiunea din această vară. Pentru locurile care nu au fost ocupate, urmează un nou concurs, în toamnă.

lista admitere
Foto: lista admitere

Articol editat de cristina.rusu, 11 august 2015, 16:30 / actualizat: 11 august 2015, 21:25

După ce v-am prezentat o scurtă privire asupra admiterii la patru dintre Universităţile clujene, în partea a II-a a acestei retrospective ne ocupăm de facultăţile cu profil artistic, acolo unde probele de concurs testează talentul şi vocaţia candidaţilor.

336 de candidaţi s-au înscris pentru cele 160 de locuri scoase la concurs de Universitatea de Artă şi Design care a venit de anul acesta şi cu o noutate: Secţia de Istoria şi Teoria artei.

Locurile bugetate au fost ocupate fără nici o excepţie. Preşedintele Senatului Universităţii, profesorul universitar doctor Ioan Sbârciu ne-a primit în biroul Domniei Sale, care este de fapt un veritabil atelier de pictură.

Există secții foarte căutate cum ar fi grafica, unde au fost 96 pe 26 de locuri, designul 59 pe 26 de locuri, pictura 42 pe 20 de locuri.

Noi nu am renunțat la admitere, obligați de lege am făcut în două faze, admis, respins, proba de desen pentru toate secțiile cu o singură comisie și apoi intră pe specializări unde se departajează cei ce sunt la buget, de cei cu taxă.

S-au ocupat toate locurile mai puțin la câteva secții, care sunt mai puțin căutate, dar bineânțeles cele bugetate s-au ocupat toate. Însă există secții, unde au fost acordate de către comisii atunci când au venit pentru evaluare, nefiresc de multe locuri cu taxă.

În cazul acesta, noi vom avea și în toamnă la secțiile respective un concurs pentru viitori studenți, cu taxă.

Suntem mulțumiți că există căutare la artă, faima școlii de la Cluj este foarte cunoscută, important este că studenții vin și pentru ce aud despre școala de la Cluj. (Ioan Sbârciu)

arta si design

Nici Academia de Muzică „Gheorghe Dima” nu a dus lipsă de candidaţi. Pentru sesiunea din toamnă au mai rămas doar 4 locuri bugetate, şi acestea doar pentru instrumentişti.

Prorectorul Academiei, conf. univ. dr. Veronica Negreanu:

Candidații au fost buni, la unele secții chiar foarte buni, concurența în funcție de specificul instrumentelor, cam cum se întâmplă în fiecare an, sunt secții la Facultatea de Interpretare unde concurența a fost întotdeauna foarte mare, cum este cea de la Canto unde am avut 33 de candidați pentru 13 locuri bugetate.

De bună seamă sopranele sunt în top în acest sens, au fost 15 și au intrat 5, la Artele Spectacolului Muzical au intrat 9 pe locurile bugetate și 1 loc cu taxă.

La instrumente au intrat 58 de instrumentiști, am avut 67 de candidați pe 62 de locuri, ne-au rămas 4 locuri pe toamnă bugetate.

La Facultatea Teoretică au fost pentru 46 locuri bugetate 62 de candidați, concurență foarte bună. (Veronica Negreanu)    

academia de muzica

Am poposit şi la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Evident şi aici probele de concurs testează talentul şi aptitudinile tinerilor concurenţi. Detalii ne-a oferit prof.univ. dr. Liviu Maliţa, decanul facultăţii:

Este o admitere mult mai complicată și mai spectaculoasă când nu ești candidatul, pentru că prevede etape eliminatorii, probe propriu zise, sunt probele de aptitudini, de testare a creativității.

Am avut circa 155 de candidați distribuiți pe mai multe specializări, domenii și linii de studiu, dacă este să privim din perspectiva cifrelor, cele mai căutate pe linia de teatru sunt specializările de actorie, iar pe linia de cinematografie, desigur, filmul.

Am avut bucuria să constat că specializări cum este Regia de Teatru am avut 12 candidați pe 6 locuri.

De asemenea a crescut numărul de candidați la actorie maghiară unde pentru prima dată am avut 22 de candidați pe 9 locuri, unde de regulă erau 10-11 candidați.

Este o problemă invers în zona Teatrologiei linia română, este de altfel singura specializare din facultate care a rămas cu locurile necomplectate în urma acestei sesiuni.

Se va organiza o nouă admitere la început de septembrie pe locuri bugetate, celelalte specializări vor avea eventual 2-3 locuri dar la taxă. (Liviu Malița)

tetru televiziune     

Pentru celelalte secţii ale Facultăţii de Teatru şi Televiziune vor mai exista în sesiunea din toamnă câteva locuri cu taxă.

Despre situaţia celorlalte universităţi clujene ciţi AICI

 

Dan Moșoiu

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Special RCJ vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost