Hotelul cu 10.000 de camere și niciun client
A fost martor al războiului, însă nu a văzut niciun client. Astfel încât cel mai mare hotel din lume pare, în realitate, un castel pentru fantome.
Articol editat de cristina.rusu, 12 august 2015, 18:00
„Prora” (acesta este numele edificiului) se află pe insula germană Rügen, în Marea Baltică, şi a fost construit de nazişti în perioada cuprinsă între 1936 şi 1939, din dorinţa lui Hitler.
De atunci şi până acum, cele 10.000 de camere au fost lăsate în părăsire. Impresionantă şi vastitatea structurii, care se întinde pe o suprafaţă de 5 kilometri, de-a lungul plajei cu nisip alb de pe insula germană Ruegen, din Marea Baltică.
Cu alte cuvinte o locaţie aflată la înălţimea hotelurilor exotice, plaja aflându-se la doar 150 de metri distanţă de hotel.
Hitler a recrutat circa 9.000 de persoane şi a convins cele mai importante societăţi de construcţii ale celui de-al Treilea Reich să participe la construirea „colosului din Prora” (aşa cum este supranumit acum hotelul de către localnici), însă capriciul său a rămas nesatisfăcut: cel de-al Doilea Război Mondial bătea la uşă, iar Hitler a preferat arma în locul cărămizilor, transferându-i pe muncitori în industriile de armament şi abandonând cele opt blocuri rezidenţiale, teatrul, cinematograful, piscina şi pavilionul pentru festivaluri.
Nu a fost finalizat nimic din toate acestea. Ulterior, Prora şi-a descoperit utilitatea, destul de diferită de cea iniţială (structura fusese concepută pentru a găzdui 20.000 de vizitatori, hotelul având misiunea de a contribui la răspândirea propagandei naziste din punct de vedere turistic). În schimb, în timpul bombardamentelor aliaţilor, locuitorii din Hamburg s-au refugiat în camerele hotelului care, la sfârşitul războiului, a fost folosit ca avanpost militar al Germaniei de Est.
În 1990, odată cu reunificarea Germaniei, „Prora” a devenit oficial tărâmul nimănui.
Cu excepţia unui mic muzeu şi a unei discoteci, edificiul este gol şi a ajuns într-o stare jalnică, cu camere abandonate, ziduri scorojite şi ferestre sparte.
Antreprenorii locali ar vrea să deschidă un sat de vacanţă, numai că trebuie găsiţi clienţii dispuşi să cumpere (chiar pe bucăţi) enormul edificiu care rămâne, deocamdată, unul dintre locurile preferare ale vânătorilor de fantome.
RADOR
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI