O nouă taxă pentru reabilitarea termică
Primăria Municipiului Bistriţa intenţionează să introducă o “taxă de reabilitare termică”, prin care să recupereze sumele avansate de Consiliul Local Bistriţa pentru blocurile de locuinţe finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 1”.
Articol editat de , 12 august 2015, 11:47 / actualizat: 13 august 2015, 10:33
Demersul executivului bistriţean vizează, deocamdată, datoriile unora dintre asociaţiile de locatari din trei blocuri de locuinţe, care însumeaza 235 de apartamente, ce au fost izolate termic şi în care există familii care nu şi-au achitat, până acum partea de contribuţie.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti spune că modificarea cadrului legislativ în domeniu permite administraţiilor locale să acopere iniţial şi contribuţia locatarilor, după care să îşi recupereze sumele înaintate pe parcursul mai multor ani.
Până acum, lucrările de reabilitare termică începeau în momentul în care asociaţiile de locatari aveau constituit fondul cu contribuţia locatarilor, ceea ce a generat unele blocaje. Noile reglementări dau posibilitatea ca primăriile să poată achita, cu titlu de împrumut şi sumele ce revin locatarilor, acestea urmând să achite eşalonat partea lor, într-un termen de maximum 10 ani. În acest fel, lucrurile sunt în beneficiul locatarilor. (Mihai Ruşti, purtător de cuvânt al Primăriei Bistrița)
În proiectul de hotărâre ce va fi luat în discuţie de consilierii locali bistriţeni în şedinţa de joi, 13 august se prevede ca în cazul celor 3 blocuri de locuinţe reabilitate termic în exerciţiul 2007 – 2013, plata să se facă pe o perioadă de 3 ani calendaristici în rate egale, începând cu anul următor în care a fost făcută recepţia la terminarea lucrărilor.
Neplata la scadenţă va genera majorări de întârziere, iar în cazul înstrăinării unui apartament, taxa de reabilitare se va recupera de la noul proprietar.
Florin Săsărman
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI