Românii pe ultimul loc în UE la consumul de miere
Consumul de miere rămâne, în România, cel mai scăzut din Uniunea Europeană.
Articol editat de Andreea Leonid, 12 august 2015, 17:22
Mai mult, susţin crescătorii de albine, pe rafturile magazinelor există multă miere de import, de tip surogat, deşi producţia autohtonă de calitate acoperă necesităţile pieţei. Anul acesta, spre exemplu, apicultorii români au mari rezerve de miere de salcâm, ceea ce face ca preţurile să nu crească.
Sunt judeţe unde media este şi la 200 sau sub 200 de grame pe cap de locuitor. Cu toate că România şi-ar asigura necesarul de miere de consum, România importă, îmi place mie să le zic surogate pentru că nu ştiu ce control se face – chiar ar fi interesant; şi dacă mierea ar fi ambalată separat pe ţara de provenienţă se poate să hotărească domnia sa ce miere vrea să consume, miere din China, din Argentina, din România, din Uniunea Europeană sau extracomunitară. (Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine)
În timp ce în ţări europene precum Olanda, Belgia sau Germania consumul de miere este între 1,5 şi 2 kilograme pe cap de locuitor, media din România se situează sub 500 de grame.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI