Ameninţări pentru utilizatorii români de e-banking
Experţii de la IBM au descoperit o versiune a unui program periculos care poate fi utilizat de infractorii cibernetici pentru a ataca un număr de 12 bănci din România. Ar putea fi afectaţi utilizatorii români de internet banking, clienţi ai băncilor respective.
Acest program, care atacă sistemele bancare, este cunoscut de câţiva ani, însă a fost modificat recent pentru a acţiona şi în România. Specialistul în ameninţări informatice de la BIT Defender, Bogdan Botezatu, ne spune cum pot fi afectaţi clienţii băncilor. Bogdan Botezatu:
Atunci când un utilizator se infectează va fura datele de autentificare în sistemul de e-banking şi le va folosi în mod neautorizat. Practic, un hacker care deţine controlul asupra contului respectiv poate fie să transfere banii din contul de e-banking, fie să copieze detaliile cardului şi apoi să le vândă pe piaţa neagră, unde cineva le va folosi pentru a scoate bani din bancomat.
În afară de protecţia oferită de sistemele bancare de securitate informatică sunt şi măsuri pe care le poate lua orice client – spune directorul echipei globale de cercetare şi analiză de la Kasperski, Costin Raiu:
Este bine să folosiţi o /suită/ internet-security, recentă, de asemenea să nu deschideţi ataşamente de la persoane necunoscute şi, în general, să fiţi precauţi. Este foarte important să nu răspundeţi cu detaliile personale la mailuri şi să reţineţi faptul că reprezentanţii băncii nu vă vor cere niciodată direct parola sau utilizatorul pe care îl folosiţi să accesaţi contul de on-line banking.
Specialiştii spun că în afară de România, acest program, care atacă sistemele bancare, mai este activ în Austria, Polonia, Italia, Germania, dar şi în ţări din afara Europei.
Serviciul Român de Informaţii este pregătit să preîntâmpine orice posibil atac cibernetic asupra băncilor din România, prin structura sa specializată. Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, subliniază că nici o bancă nu a fost încă afectată de ameninţarea actuală:
Serviciul Român de Informaţii a constituit o structură specializată denumită Centrul Naţional Cyberint, structură de elită la nivel NATO şi la nivel chiar mondial, care are ca principală misiune corelarea acestor sisteme tehnice de apărare cu capacităţile informative, pentru a identifica şi furniza tuturor beneficiarilor informaţii necesare prevenirii şi stopării acestor agresiuni cibernetice. Serviciul Român de Informaţii are în atenţie şi riscul potenţial ca sistemul bancar din România să fie ţinta unor atacuri cibernetice derulate prin intermediul aplicaţiei maliţioase cunoscută în spaţiul public sub denumirea de „Timba V 3” adaptat pieţei bancare româneşti. Investigaţiile derulate până în prezent de către Serviciul Român de Informaţii împreună cu partenerii interni nu au confirmat existenţa unor victime în ţara noastră. Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a limita asemenea atacuri cibernetice.
Articol editat de Camelia Velțan, 13 august 2015, 19:19
Radio România Actualităţi